16:24 17.04.2018

В УПЦ КП підтримують зусилля, спрямовані на визнання Вселенським Патріархом автокефалії Православної церкви в Україні

3 хв читати
В УПЦ КП підтримують зусилля, спрямовані на визнання Вселенським Патріархом автокефалії Православної церкви в Україні

 В Українській православній церкві Київського патріархату (КП) заявляють про підтримку ініціативи президента України Петра Порошенка про намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос щодо єдиної помісної Православної церкви в Україні.

"В Українській православній церкві Київського патріархату однодушно підтримують усі зусилля, спрямовані на визнання автокефалії Православної церкви в Україні його Всесвятістю Вселенським патріархом Варфоломієм та Константинопольською Матір'ю-Церквою, а також на подолання наявного церковного розділення, утвердження єдиної Помісної православної церкви", - йдеться в заяві, розміщеній на сайті УПЦ (КП) у вівторок.

У прес-центрі Київської Патріархії також повідомили, що днями весь єпископат Київського патріархату підписав звернення до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати томос про автокефалію Православної церкви в Україні.

"Аналогічне прохання також підписав єпископат Української Автокефальної православної церкви", - йдеться в опублікованій заяві.

Крім цього в УПЦ КП висловили надію і на підтримку цієї ініціативи ієрархами УПЦ Московського патріархату.

"Ми висловлюємо надію, що і серед єпископату УПЦ Московського патріархату є відповідальні ієрархи, які дійсно турбуються про майбутнє Православ'я в Україні і підтримають зусилля по канонічного визнання Вселенським патріархом української церковної незалежності", - додали в УПЦ Київського патріархату.

В УПЦ КП зазначили, що розраховують на підтримку даної ініціативи Верховною Радою і всім українським суспільством, а також на участь всіх українських православних віруючих як в Україні, так і в діаспорі. З боку інших релігійних організацій України в Київському патріархаті очікують розуміння.

"Наскільки нам відомо, зараз, як ніколи раніше, є всі підстави очікувати позитивного рішення Вселенського патріарха. Однак очевидно, що супротивники не чекатимуть склавши руки і використають усі засоби для того, щоб не допустити проголошення томосу про автокефалію. Тому на даний момент ми не можемо повідомити більше деталей процесу, який почався ", - додали в УПЦ КП.

Раніше у вівторок президент України Петро Порошенко заявив про намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос щодо єдиної помісної Православної церкви в Україні і закликає Верховну Раду оперативно підтримати його.

"Я, як президент, прийняв рішення звернутися до Вселенського патріарха, до його святості (Варфоломію - ІФ) з проханням про надання томосу Українській незалежній, точніше, помісній автокефальній церкві", - заявив П.Порошенко на зустрічі з лідерами фракцій Верховної Ради.

Глава держави також закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу. "Просив би вас, шановні колеги, тому що є речі, які точно всіх нас об'єднують, щоб і парламент (бо і президент є представником українського народу, і парламент є представником українського народу), щоб парламент підтримав це звернення і зробив це якомога швидше", - додав президент.

За його словами, якщо буде відповідне рішення Верховної Ради, звернення президента і звернення церковних ієрархів, цей заклик буде переданий Вселенського патріарха. "Для того, щоб це було найближчим часом на Соборі в Синоді розглянуто і прийнято відповідне рішення. Сподіваємося, що це рішення може бути до (святкування - ІФ) 1030-річчя хрещення України-Русі", - висловив надію П.Порошенко .

При цьому глава держави наголосив на важливості підкреслити церковну єдність і єдність народу в цьому рішенні.

Святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі - України буде відзначатися в 2018 році. День хрещення Київської Русі - України традиційно відзначається 27-28 липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА