17:43 17.04.2018

Одеська обладміністрація попросить ВР надати Куяльнику статус курорту

2 хв читати
Одеська обладміністрація попросить ВР надати Куяльнику статус курорту

 Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов звернеться до керівників фракцій Верховної Ради з проханням прийняти законопроект "Про оголошення природних територій Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення" в найкоротші терміни, повідомляє прес-служба обладміністрації.

"За деякими лікувальними особливостями Куяльницький лиман іноді кращий від Мертвого моря в Ізраїлі. Але, на жаль, він не є курортом державного значення. Ми розробили відповідний законопроект про надання йому цього статусу. Щоб це сталося якомога швидше, я направлю відповідне звернення до керівників всіх фракцій Верховної Ради, щоб вони його поставили на голосування і прийняли", - сказав М.Степанов.

У прес-службі зазначили, що прийняття законопроекту сприятиме розвитку території навколо лиману, а також раціонального використання природних лікувальних ресурсів.

Також в обладміністрації очікують, що це дозволить залучити інвесторів в туристичну сферу області. "Я впевнений, що велика кількість людей із задоволенням відвідає наш лікувальний курорт. А оголошення його курортом державного значення дасть гарантії інвестору, що не незаконних забудов на території. Куяльник може стати двигуном розвитку туристичної галузі", - підкреслив М.Степанов.

Як повідомлялося, в грудні 2014 року почав роботу трубопровід з Чорного моря в змілілий лиман Куяльник. Тоді в лиман зайшло 6-8 млн куб. м морської води. Всього, за оцінками вчених, в Куяльник необхідно влити приблизно 30 млн куб. м. Влітку 2017 року рівень води в Кульяницькому лимані під Одесою сягнув максимального за 10 років.

У вересні 2013 року Одеська обласна рада звернулася до Кабінету Міністрів України з проханням виділити 100 млн грн на фінансування заходів, запланованих програмою відновлення водних ресурсів Куяльницького лиману. Як спосіб порятунку водойм, які міліють, пропонувалося з'єднати його з морем. Крім того, необхідно розчистити русло річки Великий Куяльник, яка практично перестала підживлювати лиман. За підрахунками вчених, кількість прісної води, що в штучних водоймах, ставках і загатах по руслу річки - близько 60% тієї води, якої не вистачає Куяльницькому лиману.

Навколо Куяльницького лиману облрада планує розбити ландшафтний парк загальною площею близько 16 тис. га.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА