20:01 17.04.2018

В УПЦ (МП) не проти єдиної церкви, але "на канонічних засадах"

2 хв читати
В УПЦ (МП) не проти єдиної церкви, але "на канонічних засадах"

В Українській православній церкві (Московського патріархату) вважають, що ініціатива створення в Україні єдиної помісної православної церкви закінчиться нічим, буде лише обговорення цього питання в ЗМІ.

"Щодо чергової спроби створення єдиної церкви руками держави. Думаю, що це все закінчиться великим пшиком, як це було багато разів до цього. Буде багато шуму в ЗМІ, і на цьому все закінчиться", - написав заступник голови відділу зовнішніх зв'язків УПЦ (МП ) протоієрей Микола Данилевич на сторінці в Фейсбуці.

На його думку, реалізація цієї ініціативи - "на тому фундаменті, на якому в принципі будувати неможливо".

"Наша Українська православна церква від самого початку церковного поділу виступає за подолання розділення і за єдину церкву. Ми не проти, ми за. Але на канонічних засадах", - висловив позицію представник УПЦ (МП).

Протоієрей також зазначив, що в Україні провали влади на церковній темі були, а "виграшів я не пам'ятаю".

Раніше у вівторок президент України Петро Порошенко заявив про намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос щодо єдиної помісної православної церкви в Україні і закликав Верховну Раду підтримати його. "На сьогодні Україна як ніколи близька до появи в Україні власної автокефальної помісної церкви", - заявив він в ході зустрічі з головами парламентських фракцій.

За його словами, якщо буде відповідне рішення Верховної Ради, звернення президента і звернення церковних ієрархів, цей заклик буде передано Вселенському патріарху. "Для того, щоб це було в найближчим часом на Соборі в Синоді розглянуто і було ухвалено відповідне рішення. Сподіваємося, що це рішення може відбутися до (святкування - ІФ) 1030-річчя хрещення України-Русі", - висловив надію П.Порошенко.

В Українській православній церкві Київського патріархату (КП) заявили про підтримку цієї ініціативи президента України.

Глава фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов повідомив, що Верховна Рада в четвер, 19 квітня, розгляне звернення до патріарха Варфоломія про створення в Україні єдиної помісної церкви.

16 червня 2016 року Верховна Рада вже приймала звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос про автокефалію Православної церкви в Україні, в якому закликала його визнати недійсним акт 1686 року, згідно з яким "із порушенням канонів" Київська метрополія була приєднана до Московського патріархату. 22 червня голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що патріарх Варфоломій отримав лист від українського парламенту з проханням про автокефалію.

Святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі - України буде відзначатися в 2018 році. День хрещення Київської Русі - України традиційно відзначається 27-28 липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА