19:41 18.04.2018

Суд відмовив Мін'юсту у стягненні з підконтрольного "Роснафті" "ЛИНІКа" 705 млн грн

2 хв читати
Суд відмовив Мін'юсту у стягненні з підконтрольного "Роснафті" "ЛИНІКа" 705 млн грн

Господарський суд Луганської області в середу відмовив Міністерству юстиції України в позові про стягнення з ПАТ "ЛИНІК" (Лисичанський НПЗ, Луганська обл.) 705 млн грн як регресу за програним у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) позовом компанії "Агрокомплекс" і в забезпечувальних заходах щодо позову.

"У судовому засіданні було проголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі №913/982/17 про відмову в позові, з покладанням судових витрат на позивача у повній сумі", - йдеться в повідомленні суду на його сайті.

Згідно з ним, термін складання повного тексту рішення визначено до 2 травня цього року, а його зміст і мотиви буде викладено в наступному прес-релізі.

Суд нагадує, що рішення сторони можуть оскаржити в Донецькому апеляційному господарському суді протягом 20 днів від дня його складання.

Як повідомлялося, на розгляді справи по суті, що розпочався 4 квітня, представники Мін'юсту наполягали на своїх вимогах, тоді як представник відповідача зазначав, що позов направлено не за адресою, оскільки, згідно з рішенням ЄСПЛ, "ЛИНІК" не є порушником закону. "Ми не проти чітко встановленого законом права Мін'юсту на звернення за регресом, але право має бути до винної особи", - сказав він.

Раніше в січні та березні 2018 року Госпсуд Луганської області відмовив Мін'юсту в забезпечувальних заходах за цим позовом: позивач просив заарештувати нерухоме майно та заборонити операції з його відчуження.

Заступник міністра юстиції Сергій Шкляр у січні пояснював, що позов виник у результаті виконання рішення ЄСПЛ, за яким уже здійснено виплату EUR27 млн із державного бюджету, що з урахуванням відсотків становить 705 млн грн.

ЄСПЛ визнав у 2011 році компанію "Агрокомплекс" постраждалою в судовому процесі за прострочені борги проти Лисичанського НПЗ, а через два роки постановив виплатити "Агрокомплексу" EUR27 млн справедливої компенсації, які й було перераховано у визначений судом дворічний термін.

У письмовому рішенні ЄСПЛ зазначалося, що "Агрокомплекс" проводив із російськими компаніями бартерні операції з обміну української харчової сировини на російську сиру нафту для подальшого продажу готових нафтопродуктів. Справа стосувалася процедури банкрутства періоду 1996-2004 років, ініційованої заявником проти найбільшого нафтопереробного заводу в Україні у спробі відновити прострочені заборгованості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА