19:25 19.04.2018

ВР відмовилася ухвалити закон про соцзахист чорнобильців, на якому наполягали "радикали"

2 хв читати
ВР відмовилася ухвалити закон про соцзахист чорнобильців, на якому наполягали "радикали"

Верховна Рада України відмовилася підтримати законопроекти, якими пропонувалося позбавити Кабінет Міністрів повноважень встановлювати розміри пенсій і соцвиплат чорнобильцям, і закріпити відповідні розміри в законі про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", жоден з відповідних законопроектів (№4442 і альтернативний №4442-1) не отримав 226 мінімально необхідних голосів народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Авторами першої законодавчої ініціативи виступили народні депутати з фракції Радикальна партія Олега Ляшка. На поточному пленарному тижні вони деякий час блокували парламентську трибуну в сесійній залі Ради, наполягаючи на розгляді даного законопроекту.

Авторами другого законопроекту стали народні депутати з фракції "Опозиційний блок".

Законопроектами зокрема пропонувалося визначити в законі про статус соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи розміри щомісячних додаткових пенсій за шкоду здоров'ю, а також мінімальні пенсійні виплати, які повинні отримувати ці громадяни. Відповідно до нині чинної редакції цього закону, порядок і розміри таких виплат встановлює Кабінет міністрів України.

Зокрема законодавці пропонували виплачувати від 683 до 1373 грн щомісячної додаткової пенсії особам, які належать до першої категорії потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

Народні депутати також пропонували встановити, що у всіх випадках пенсії інвалідам, яким встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою не можуть бути менше 13730 грн за першу групу інвалідності, 10 984 грн для другої групи і 8938 грн для третьої групи інвалідності. Це стосується учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також евакуйованих із зони відчуження, інвалідам з дитинства, які досягли повноліття.

Як наголошується в пояснювальній записці до одного з законопроектів, за розрахунками пенсійного фонду, додаткові витрати на реалізацію такого законопроекту складуть 433 млн грн щомісяця.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час обговорення даних законопроектів емоційно висловилася проти прийняття цих ініціатив, пояснивши це тим, що вони є популістськими і не реалізовуються в нинішній ситуації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА