20:52 19.04.2018

Українці ще погано розуміють суть конституційної скарги і "скаржаться на все", аж до сусідів

2 хв читати
Українці ще погано розуміють суть конституційної скарги і "скаржаться на все", аж до сусідів

Конституційний суд України прийняв понад сотню рішень з відкриття виробництв по конституційній скарзі або відмові, поки ще люди погано розуміють суть скарги і "скаржаться на все", відзначає глава суду Станіслав Шевчук.

"З жовтня 2016 року до КС надійшло близько 550 конституційних скарг ... здебільшого з них -75% - відмовив секретаріат через недотримання вимог форми. Інші передані нам у колегії", - розповів він у четвер увечері в форматі відкритої зустрічі в Києві.

За словами глави КС, наразі сформовані колегії. "І вже є 125 рішень колегій щодо відмови або відкриття (провадження за скаргою ІФ)", - поінформував він.

При цьому С.Шевчук звернув увагу на те, що відмова відкрити провадження за скаргою насамперед пов'язана з тим, що люди ще погано розуміють суть конституційної скарги як такої.

Він пояснив, що в першу чергу в конституційній скарзі має бути зазначено, яке саме конституційне право порушується. "А скаржаться на все: і на сусіда, і на Верховний суд", - додав глава КС.

При цьому С.Шевчук нагадав, що конституційна скарга - це за своєю суттю "скарга на державу", зокрема, на конкретні закони, які, на думку заявника, порушують будь-яку статтю Конституції України.

Разом з тим, за словами глави КС, поки це тільки перша "хвиля" конституційних скарг, а коли буде друга "хвиля" подання скарг, то вони вже будуть подаватися більш коректно по суті і по формі.

Відповідаючи на питання про те, коли варто очікувати рішень за конституційними скаргами, С.Шевчук сказав: "Думаю, в цьому році будуть може, навіть до літа".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА