08:29 20.04.2018

Ухвалення закону про Антикорупційний суд з рекомендаціями Венеціанської комісії дасть шанс домовитися з МВФ про поетапне підвищення тарифів на газ

2 хв читати
Ухвалення закону про Антикорупційний суд з рекомендаціями Венеціанської комісії дасть шанс домовитися з МВФ про поетапне підвищення тарифів на газ

Якщо Верховна Рада ухвалить закон про Вищий антикорупційний суд з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії, буде можливість домовитися про поетапне підвищення тарифів на газ або про відстрочення такого підвищення, заявляє голова українського парламенту Андрій Парубій.

"Я веду досить інтенсивні переговори і з МВФ, і з країнами Великої сімки, сьогодні я бачився з секретарем Венеціанської комісії. Якщо нам вдасться ухвалити закон про Антикорупційний суд, врахувавши ключові вимоги Венеціанської комісії, ми матимемо шанс, отримавши довіру у відносинах з МВФ, домовитися про поетапність або відстрочку підвищення тарифів", - сказав він в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" у четвер увечері.

Як повідомлялося, 18 квітня міністр фінансів України заявив, що отриманню чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) перешкоджає невиконання Україною двох попередніх заходів (prior actions): ухвалення закону про створення Антикорупційного суду та затвердження механізму автоматичного коригування газових тарифів до ринкового рівня.

Стосовно дискусії з МВФ про тарифи на газ О.Данилюк зазначив, що вона не так про конкретні ціни, як про створення в країні конкурентного ринку газу, тому що не роль уряду - регулювати тарифи.

Серед кроків до цієї мети глава Мінфіну назвав введення з 1 січня цього року монетизації субсидій, що дасть змогу отримувати ці кошти не лише "Нафтогазу України", а й іншим постачальникам.

"Я цілком позитивний щодо (отримання чергового траншу) МВФ", - підсумував О.Данилюк. Водночас міністр відмовився назвати конкретні терміни, хоча днем раніше телеканал "Україна" з посиланням на інтерв'ю глави Мінфіну повідомив про можливість отримання $2 млрд траншу в травні-червні цього року.

Міністр зазначив, що кошти фонду йдуть на поповнення резервів Нацбанку, а не в бюджет, однак визнав, що рішення про виділення траншу МВФ дасть змогу Україні дешевше залучати запозичення для фінансування дефіциту бюджету.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування поновилися, проте фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

В Одеській області вночі ліквідовано два розвідувальні дрони противника

У Херсонській області за добу через обстріли РФ загинуло троє людей

За добу Сили оборони ліквідували 840 окупантів і 30 артилерійських систем

Армія РФ за добу завдала 348 ударів по 14-ти населених пунктах Запорізької області

Авіація Сил оборони за добу атакувала дев’ять районів розташування військ РФ

На фронті відбулося понад 60 зіткнень, на новопавлівському напрямку ворог 25 разів намагався прорвати оборону

Війська РФ за добу завдали по Україні сім ракетних і 70 авіаційних ударів

Голова КНР Сі Цзіньпін відвідає Францію на початку травня

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА