16:40 20.04.2018

Справи за статтею про ухвалення завідомо неправосудного рішення мають ефективно розслідуватися, а не використовуватися для тиску на суддів

2 хв читати
Справи за статтею про ухвалення завідомо неправосудного рішення мають ефективно розслідуватися, а не використовуватися для тиску на суддів

Голова Вищої ради правосуддя (ВРП) Ігор Бенедисюк відзначає тенденцію до збільшення кількості кримінальних проваджень за ст. 375 Кримінального кодексу України (ухвалення завідомо неправосудного рішення).

"У 2013 році було близько 200 внесень до ЄРДР щодо суддів, які начебто ухвалили неправосудні рішення. У 2015-2016 роках таких звернень було близько 400 (370-380). І в 2017 році таких внесень до реєстру було близько 500. При цьому за весь цей час лише одну справу було розслідувано, направлено до суду і, наскільки я пам'ятаю, було ухвалено виправдувальний вирок", - сказав І.Бенедисюк у п'ятницю на прес-конференції в Харкові.

Він зазначив, що кримінальні провадження за ст. 375 КК України, як правило, реєструються або під час розгляду справи суддями або одразу після закінчення.

"На мій погляд, це використовується правоохоронними органами для тиску на суддів, тому що реєструється провадження, суддю починають викликати на допити, він знає, що здійснюється контроль над ним. Тривалий час - це може бути і рік, і півтора - розслідування таких випадків прокуратурою не проводиться, але суддю тримають на гачку, щоб він був слухняним. Такі випадки недопустимі", - сказав І.Бенедисюк.

Водночас він наголосив, що ВРП виступає за ефективне розслідування кримінальних проваджень стосовно суддів.

"Ми звертаємося до Генеральної прокуратури. І на сьогодні є розуміння з Генеральною прокуратурою, що після того, як стосовно судді внесли таку реєстрацію (до ЄРДР - ІФ), що він фактично умисно порушує закон, розслідування відбуватиметься із залученням прокурора Генеральної прокуратури. Ми вимагаємо, щоб кожен такий факт дійсно було розслідувано. Якщо є провина судді, щоб його швидко було притягнуто до відповідальності. Або (інакше) це переслідування було б припинено", - сказав І.Бенедисюк.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА