16:41 20.04.2018

Іспанці стали багатшими за італійців

2 хв читати

Іспанська ВВП на душу населення в 2017 році за паритетом купівельної спроможності перевершив аналогічний показник в Італії вперше як мінімум із 1998 року, зазначається в звіті Міжнародного валютного фонду (МВФ).

За прогнозами МВФ, через п'ять років іспанський показник буде на 7% вищий від італійського, хоча десять років тому Італія була попереду на 10%. Більш того, експерти фонду прогнозують, що до 2023 року Італію обійдуть такі країни, як Словаччина і Чехія.

"Економічне зростання в Іспанії перебуває на більш позитивній та переконливій траєкторії, ніж в Італії, як мінімум з 2011 року, то ж цього слід було очікувати", - говорить професор школи менеджменту при Університеті Бокконі в Мілані Карло-Альберто Карневале Маффі.

Стагнація в італійській економіці є однією з головних причин політичних суперечностей, оскільки італійці втрачають віру у здатність традиційних партій повернути країну до зростання і забезпечити населення робочими місцями, пише Financial Times. Тому підвищується популярність популістських і опозиційних політичних сил.

Величезний держборг Італії, у співвідношенні до ВВП, поступається лише грецькому, вважається одним з основних ризиків для єврозони загалом. На думку старшого економіста KBC Лівена Ноппен, така ситуація збережеться, якщо італійський уряд не візьме курс на структурні реформи.

Натомість Іспанія з 2015 року збільшує ВВП швидше, ніж Німеччина, Франція і Великобританія, проте обсяг іспанської економіки, як і раніше, лише на 2% перевищує показник 2007 року.

За словами експертів, в Іспанії є низка структурних переваг перед Італією, зокрема й більш молоде населення. Однак країна також більш ефективно інвестувала державні кошти, особливо в інфраструктуру, і продемонструвала велику відкритість до інновацій та іноземних інвестицій.

Наприкінці 1990-х років Італія, третя за величиною економіка єврозони, випереджала Іспанію за обсягом ВВП удвічі, а зараз - на 50%. Порівняно з 2000 роком італійська економіка збільшилася несуттєво, тоді як основні країни єврозони виросли на 25%, а Іспанія продемонструвала зростання на 35%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА