14:07 23.04.2018

НАБУ має намір передати до суду справу про заволодіння 247 млн грн екс-керівництвом АМПУ

2 хв читати
НАБУ має намір передати до суду справу про заволодіння 247 млн грн екс-керівництвом АМПУ

 Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) завершили досудове розслідування стосовно семи підозрюваних у заволодінні 247 млн грн держпідприємства "Адміністрація морських портів України" (АМПУ).

Як повідомила прес-служба НАБУ, 19-20 квітня зазначеним особам та їхнім захисникам відкрито доступ до матеріалів кримінального провадження для ознайомлення.

У скоєнні злочину, що кваліфікується за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, зокрема, підозрюють екс-голову ДП "АМПУ" (2014-2017 рр.), екс-першого заступника голови ДП (2015-2017 рр.), екс-начальника відділу закупівель АМПУ (2015-2018 рр.), нинішнього заступника начальника Одеської філії ДП, директора та бенефіціара одного з ТОВ, бенефіціара нерезидента.

Після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження стосовно цих осіб буде складено обвинувальний акт для подальшого направлення до суду.

За даними слідства, посадові особи АМПУ у змові з приватними особами в 2015-2016 рр. реалізували схему з розкрадання коштів під час державних закупівель послуг із днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів. Йдеться про антиконкурентні дії з метою забезпечення перемоги заздалегідь визначеного учасника конкурсних торгів, а також подальшого завищення вартості виконаних ним робіт. Унаслідок цього державі завдано збитків на суму 247 млн грн, що підтверджено судово-економічною експертизою, іншими матеріалами кримінального провадження.

Розслідування наведених фактів здійснюється з грудня 2015 року.

Як повідомлялося, підозрюваних у заволодінні коштами затримано 29 січня 2018 року під час слідчих дій в Одеській, Миколаївській областях та Києві. 29-30 січня їм було повідомлено про підозру.

У вересні-листопаді 2017 року факт антиконкурентних погоджених дій посадових осіб АМПУ та представників низки підприємств-учасників торгів під час закупівлі послуг з експлуатаційного днопоглиблення підтвердив Антимонопольний комітет України, який наклав на підприємства-учасників штрафи на загальну суму понад 100 млн грн.

У квітні 2017 року на підставі матеріалів, зібраних під час досудового розслідування в кримінальному провадженні, НАБУ подало до Господарського суду Києва позов про визнання недійсним договору щодо проведення днопоглиблювальних робіт у портах України на суму 712 млн грн. Підставою стало порушення вимог закону "Про державні закупівлі" та інших норм чинного законодавства. Суд порушив провадження у справі.

Як зазначав у січні 2018 року заступник голови АМПУ з морської та внутрішньої безпеки Сергій Гронський, зазначене питання стосувалося контракту з ТОВ "Техморгідробуд-Миколаїв".

Екс-головою АМПУ, виходячи із зазначеного терміну перебування, був Андрій Амелін, якого раніше вже затримували під час підозри в розтраті коштів, але відпустили під заставу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

На Вінниччині невідомі вночі розстріляли поліцейських, один із них загинув, у двох областях запроваджено спецоперацію

Ворог за добу здійснив майже 300 ударів по семи населених пунктах Запорізької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА