07:36 24.04.2018

Порошенко не виключає, що Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні разом з Вселенським Патріархом Варфоломієм підтвердять інші патріархи

2 хв читати
Порошенко не виключає, що Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні разом з Вселенським Патріархом Варфоломієм підтвердять інші патріархи

Президент України Петро Порошенко не виключає, що Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні разом з Вселенським Патріархом Варфоломієм підтвердять і інші патріархи, включаючи російського Кирила.

"Ідеальним сценарієм для мене був би той факт, щоб разом з патріархом Константинопольським Варфоломієм підтвердили цей Томос, цю автокефалію і всі православні церкви, включаючи і російського патріарха. Це, на мою думку, єдиний спосіб, хоч якось відмитися від того гніву і тих гріхів, які здійснені на території України російськими військовими, російськими пропагандистами, та іноді, на жаль, і російськими священиками. Чи вірю я, що це можливо? Господь творить чудеса. Я не виключаю і цього", - сказав П.Порошенко в програмі "Свобода слова" на телеканалі "ICTV" у понеділок увечері.

Він також підкреслив, що ніхто не може застосувати право вето на рішення Вселенського патріарха.

"Але чи може зупинити Кирило надання нам Томосу про автокефалію, грамоти про незалежність? І я хочу окремо сказати, що ніхто, включаючи Кирила. Вето на рішення Вселенського патріарха не існує. Він не дозволу запитує у Кирила, а проводить консультації з цього приводу", - сказав П.Порошенко.

Як повідомлялося Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату (в Константинополі - ІФ) прийняв до розгляду звернення президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні, а також вирішив почати процедуру, необхідну для надання автокефалії Українській Православній церкві.

Вселенському Патріарху Варфоломію були передані також звернення від ієрархів українських православних церков щодо надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні та постанову Верховної Ради України про підтримку звернення президента України.

17 квітня 2018 року президент П.Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати Томос про єдину помісну Православну Церкву в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.

19 квітня народні депутати України 268 голосами підтримали звернення президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА