15:20 24.04.2018

Екстрадиційна перевірка журналіста з Азербайджану, який виїхав до Нідерландів, триває

3 хв читати

Україна продовжує екстрадиційну перевірку азербайджанського журналіста Фікрата Гусейнлі (Гусейнова), який був затриманий в Україні в жовтні 2017 року та виїхав до Нідерландів, але видача його Азербайджану вже неможлива, повідомив адвокат Ф.Гусейнлі Дмитро Мазурок.

На прес-конференції у вівторок у Києві він розповів, що Ф.Гусейнлі в Азербайджані був відомим журналістом, який писав про корупцію у владі, у зв'язку з чим і зазнав переслідування. У 2008 році, за словами адвоката, журналіст виїхав до Нідерландів, де незабаром отримав громадянство. У жовтні 2017 року приїхав в Україну, а під час відльоту до Нідерландів був затриманий в аеропорту "Бориспіль" у зв'язку з розшуком Інтерполу, ініційованим владою Азербайджану.

"З 14 жовтня до квітня він перебував в Україні в очікуванні висновку щодо його видачі Азербайджану", - пояснив Д.Мазурок.

За словами адвоката, у справі його підзахисного кілька разів приймалося рішення про продовження запобіжного заходу, незважаючи на вилучення Ф.Гусейнлі з бази Інтерполу через політичний характер переслідування.

"Як вдалося Ф.Гусейнлі благополучно повернутися додому? 2 квітня суд не продовжив запобіжний захід... Вважаю, що суд адекватно й відповідно до закону розглянув обставини та вирішив, що якщо людина є біженцем з Азербайджану, пройшла перевірку й отримала громадянство Нідерландів, а щодо її тортур є резолюція ПАРЄ, то судді стало очевидно, що цю людину не можна в жодному разі повертати в Азербайджан. І відтоді, з 2 квітня, Ф.Гусейнлі був вільний і не мав зобов'язання залишатися в Україні", - пояснив адвокат.

Водночас він наголосив, що прокуратура певний час не повертала паспорт його підзахисному.

"Після повернення паспорта він (Ф.Гусейнлі) виїхав автобусом до Польщі, а потім - у Нідерланди. Наразі екстрадиційна перевірка триває. Але жодних наслідків для Ф.Гусейнлі вона вже не матиме, бо, відповідно до Конституції Нідерландів, вони ніколи не видадуть свого громадянина, особливо в країну, біженцем якої він є", - наголосив Д.Мазурок.

Він повідомив, що 3 травня очікується судове засідання, на якому буде або відмова прокуратурі в обранні запобіжного заходу, або оголошення Ф.Гусейнлі в розшук. "Ми очікуємо будь-якого рішення, але з легким серцем сприймаємо всі ці обставини", - додав адвокат.

У свою чергу директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров уточнив, що справа Ф.Гусейнлі - одна з 50, якими займається правозахисна організація.

"У більшості цих справ, більше ніж половині, в нас були певні успіхи і щодо надання притулку в Україні, і щодо зміни запобіжного заходу", - розповів він.

19 квітня 2018 року Ф.Гусейнлі на сторінці у Facebook написав, що відбув до Нідерландів.

Ф.Гусейнлі (Гусейнов) залишив Азербайджан 10 років тому, після того як його викрали та жорстоко побили, а викрадачів не знайшли. Колеги журналіста повідомляли, що він отримав громадянство Нідерландів. Адвокат також підтвердив інформацію про громадянство Нідерландів. Про затримання Ф.Гусейнлі в аеропорту "Бориспіль" стало відомо 14 жовтня 2017 року. В Держприкордонслужбі України повідомили, що причина затримання - перебування його в базі розшукуваних Інтерполом осіб.

У березні поточного року правозахисні організації закликали Генпрокуратуру України завершити екстрадиційну перевірку Ф.Гусейнлі (Гусейнова) і не видавати його Азербайджану.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА