21:41 24.04.2018

Жителі окупованої та підконтрольної частин Донецької області найбільше бояться відновлення або посилення бойових дій - опитування

3 хв читати
Жителі окупованої та підконтрольної частин Донецької області найбільше бояться відновлення або посилення бойових дій - опитування

81% опитаних жителів окупованої території Донецької області та 60% жителів підконтрольної Україні частини регіону найбільше бояться відновлення або посилення бойових дій на територіях свого проживання.

Це засвідчили результати соціологічного дослідження "Особливості свідомості та ідентичності жителів підконтрольної та непідкотрольної Україні територій Донецької області", яке було проведено в грудні 2017 року українським офісом міжнародного дослідницького агентства IFAKInstitut на замовлення Міністерства інформаційної політики України за підтримки аналітичного центру "Фабрика думки "Донбас" та Національного фонду на підтримку демократії (NationalEndowmentforDemocracy).

40% жителів окупованої території області та 53% тих, що живуть на підконтрольній території, побоюються зниження рівня життя (зростання цін, нерегулярних виплат заробітної плати).

35% респондентів на окупованій території та 20% на підконтрольній Україні частині Донецької області бояться замороження конфлікту на Донбасі.

На підконтрольній території Донецької області 42% опитаних ідентифікують себе як громадяни України, що на 10% більше, ніж було в 2016 році. При цьому 45% жителів підконтрольних територій віддають перевагу "територіальній ідентичності" ("регіональній" або "локальній"): 21% вважає себе "жителями Донбасу", 11% - Донецької області, 13% - жителя свого міста або села.

У 2017 році на окупованій території Донецької області з 18% до 13% порівняно з 2016 роком знизилася кількість тих, хто ідентифікує себе як "громадяни ДНР". При цьому територіальна ідентичність зросла там із 60% до 72%.

34% опитаних на підконтрольній території регіону вважають, що вони за своїми цінностями і мисленням відрізняються від жителів Росії та ближче до тих, що живуть в інших регіонах України.

На окупованій території області 41% опитаних вважає, що відрізняється від жителів інших регіонів України, але швидше схожі на жителів Росії. При цьому на підконтрольній території кількість таких зменшилася з 20% до 17%.

Водночас на підконтрольній території Донецької області з 16% до 24% збільшилася кількість тих, хто вважає себе такими, що відрізняються і від жителів інших регіонів України, і від росіян.

Більше ніж половина опитаних на окупованих територіях зазначила, що з жителями інших регіонів України їх об'єднує культура та традиції - 57%, а також недовіра до української влади - 53%. При цьому вони вважають головними роз'єднувальними чинниками: цінності та спосіб мислення - 62%, розчарування змінами в країні - 54%, приналежність до українського громадянського суспільства - 52%, віросповідання - 51%, бажання змінити життя в Україні на краще - 49%.

На підконтрольній території Донецької області головні чинники, що об'єднують з іншою Україною, респонденти вбачають у бажанні змінити життя в країні на краще - 74%, любові до України - 66%, недовірі до нинішньої української влади - 63%, приналежності до громадянського суспільства українців - 62%, культурі та традиціях - 62%, розчаруванні розвитком змін у країні - 62%.

72% опитаних жителів окупованої частини Донецької області та 68% жителів підконтрольної частини спілкуються зі своїми знайомими, родичами, які проживають в інших регіонах України.

Опитування проводилося з 10 по 26 грудня 2017 року методом особистого (face-to-face) інтерв'ю. Вибіркова сукупність на окупованій території Донецької області становила 600 респондентів, а на підконтрольній - 705. Гранична похибка вибірки на окупованій території становить +/-4,01%, на підконтрольній території +/-3,77%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА