11:12 25.04.2018

У Києві на хабарі в $47,5 тис. затримано співробітника столичного главку СБУ

2 хв читати
У Києві на хабарі в $47,5 тис. затримано співробітника столичного главку СБУ

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) затримало на хабарі співробітника ГУ СБУ в м. Києві, повідомила речник Служби безпеки України Олена Гітлянська.

"Служба безпеки України надає повне сприяння НАБУ щодо викритого на хабарі співробітника столичного главку СБУ", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

За інформацією О.Гітлянської, з червня 2015 року в СБУ розпочато роботу з очищення спецслужби "від зрадників та корупціонерів".

"За три роки нами зареєстровані 89 кримінальних проваджень стосовно співробітників Служби, 26 з них уже передано до суду, по 21 є вироки", - повідомила вона, зазначивши, що СБУ зацікавлена в якнайшвидшому очищенні своїх лав.

Директор НАБУ Артем Ситник на брифінгу в Києві в середу повідомив журналістам, що затриманий за хабар співробітник СБУ покривав нелегальних мігрантів. "Під час обшуку серед іншого було виявлено речовину, схожу на наркотик. Він (співробітник СБУ - ІФ) отримав $47,5 тис. Вимагав гроші за видачу документів на право проживання в Україні... Брав по $3 тис.", - розповів він.

Пізніше цього дня прес-служба НАБУ підтвердила, що напередодні у вівторок, 24 квітня, детективи Бюро піймали посадову особу одного з міжрайвідділів Головного управління СБУ в м. Києві та Київській області на одержанні хабара в розмірі $47,5 тис. "Із матеріалів кримінального провадження вбачається, що чиновник СБУ одержав від посередників $47,5 тис. за непритягнення до відповідальності осіб, які могли незаконно отримати посвідки на постійне або тимчасове проживання на території України", - йдеться в повідомленні.

НАБУ вважає, що співробітник СБУ володів інформацією про отримання деякими іноземцями посвідки на проживання в Україні шляхом укладення фіктивних шлюбів із громадянками України. "Доступ до таких даних відкривав можливості для шантажу та вимагання неправомірної вигоди, чим і скористався працівник СБУ", - йдеться в повідомленні.

За інформацією Нацбюро, хабар передавали працівнику СБУ частинами, його затримали під час отримання другої частини суми у розмірі $36 тис.

"Детективи НАБУ переконані, що викрита особа могла діяти у складі злочинного угруповання", - йдеться в повідомленні.

Під час обшуку в автомобілі працівника СБУ було виявлено та вилучено гроші, передані як хабар, документи, що мають значення для кримінального провадження, набої до нарізної вогнепальної зброї, а також речовину, зовні схожу на наркотичний засіб.

Співробітника СБУ і посередника затримано. Вирішується питання про повідомлення їм про підозру та обрання запобіжного заходу.

У НАБУ і СБУ не називають імені затриманого співробітника спецслужби, а на оприлюднених на сайті Нацбюро фотографіях його обличчя та його посвідчення розмите технічними засобами. Водночас видання "Страна.UA" оприлюднило аналогічні фотографії без ретушування, зокрема фотографію службового посвідчення на ім'я майора СБУ Олександра Карамушки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА