13:15 25.04.2018

Міжнародні експерти вважають, що НАБУ є результативним і досягло необхідного рівня ефективності

3 хв читати
Міжнародні експерти вважають, що НАБУ є результативним і досягло необхідного рівня ефективності

Національне антикорупційне бюро України повідомляє, що експертна група у складі чотирьох фахівців в області оцінки ефективності роботи правоохоронних органів міжнародного рівня дала позитивну оцінку роботі НАБУ і САП за критеріями результативності, ефективності та незалежності.

"Загалом експерти дійшли висновку, що з моменту свого створення в 2015 році Національне бюро діяло результативно і досягло необхідного рівня ефективності. Разом з тим, вони зазначили, що в повній мірі оцінити результативність НАБУ і САП буде можливо тільки після того, як суди завершать розгляд певної кількості справ, в яких обвинувачені не визнають свою провину", - повідомляє в середу прес-служба НАБУ.

В оприлюдненій у середу інформації зазначається, що протягом жовтня-грудня 2017 року експертна група у складі менеджера з аудиту Генеральної інспекції Міністерства юстиції США Керол Таражки, заступника генінспектора - керівника слідчого управління Генінспекціі Мін'юсту США Еріка Джонсона, українського експерта з антикорупційних питань Дмитра Котляра, а також колишнього заступника держпрокурора, спецрадника держпрокурора з питань тяжких економічних злочинів і транскордонної злочинності Данії, експерта Ради Євро и з питань протидії корупції Флеммінга Денкера аналізували інформацію з різних джерел.

Зокрема, вони проводили опитування співробітників НАБУ та представників САП ГПУ та інших зацікавлених сторін, зокрема міжнародні та неурядові організації; досліджували статистичні дані; здійснили виїзд в регіони; знайомилися з прикладами реальних справ, розслідуваних НАБУ і САП, які або були закриті, або щодо них суд уже ухвалив остаточне рішення.

"У своєму звіті міжнародні експерти проаналізували як внутрішні чинники роботи НАБУ і САП, так і зовнішні чинники. Серед основних досягнень Бюро вони визнали професійну, енергійну і віддану справі команду, якій менше ніж за три роки вдалося перетворити організацію, що існувала тільки на папері, в правоохоронний орган, який успішно розвивається. Експерти позитивно відзначили створення підрозділу внутрішнього контролю, як цього вимагає закон про НАБУ, і тісну співпрацю з Радою громадського контролю, реалізує зовнішній нагляд і відіграє ключову роль у забезпеченні підзвітності Бюро", - йдеться в повідомленні.

За результатами аналізу група зазначила численні спроби здійснення впливу і тиску на НАБУ ззовні, які особливо активізувалися в кінці 2017 року. "Втім, вони не виявили ознак того, що зазначені спроби зовнішнього втручання мали успіх, або розслідування, які проводилися НАБУ і САП, здійснювалися під впливом неналежних інтересів. Також експертна група не виявила в роботі Бюро серйозних процесуальних помилок, порушень прав людини або поширеної практики зловживань", - повідомляє прес-служба НАБУ.

Серед рекомендацій, наданих для поліпшення внутрішніх процесів Бюро: початок практики регулярних нарад між НАБУ і НАПКА, а також між НАБУ і САП для забезпечення необхідної комунікації та співпраці між органами, перегляд положень Кримінально-процесуального кодексу про реєстрацію повідомлень про злочини, щоб забезпечити їхню чіткість і юридичну визначеність тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА