17:04 25.04.2018

Україна не є безпечною для біженців

3 хв читати

 Україна не є безпечною країною для біженців, українські держоргани дедалі частіше відмовляють таким громадянам у наданні захисту, вважають правозахисники.

"Навесні 2018 року, як і вісім років тому, як і десять років тому, Україна не є безпечною країною для біженців, які шукають притулку. Українська влада не виконує зобов'язань, які взяла на себе, підписавши і ратифікувавши конвенцію ООН 1951 року про біженців та протокол до неї 1967 року. На території України біженці, особливо з пострадянських держав, зокрема, з Російської Федерації, не можуть почуватися у безпеці", - сказав координатор проекту "Без кордонів" Максим Буткевич на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

За його словами, замість захисту таких людей "примусово повертають у руки тих, від кого вони втікали", часто використовуючи для цього Інтерпол. Він роз'яснив, що йдеться про дії, які в Росії є кримінальними злочинами, а в Україні розцінюються як реалізація права на свободу думок або віросповідання.

На думку правозахисника, затримання і позбавлення людей свободи держорганами України за допомогою пошуку в Інтерполі або запиту Російської Федерації, без належної перевірки є абсурдом і скандалом. "Як можна співпрацювати з силовими структурами держави-агресора, а тим більше - допускати витік інформації, що має бути суто конфіденційною?" - поставив риторичне запитання М.Буткевич.

Він зазначив, що в Україні після Революції Гідності не здійснено реформу системи надання захисту біженцям. "Жодна людина з тих, хто з політичних мотивів або вказівок зверху відмовив у притулку людям, які його заслуговували, не був притягнутий до відповідальності, жоден зі співробітників силових структур, який за останні 5-7 років порушив права біженців, наскільки нам відомо, не був притягнутий до відповідальності", - зазначив М.Буткевич.

За словами співзасновника громадської організації мусульман-біженців "Азан" Анвара Деркача, біженці в Україні опиняються у трикутнику "Прикордонна служба - Міграційна служба - Служба безпеки". Він зазначив, що останнім часом Міграційна служба почала відмовляти біженцям, які бажають отримати притулок в Україні, вже на етапі подання документів.

"Йдеться фактично про змову силових відомств держави Україна проти найбільш незахищеної категорії людей, які просять притулку в нашій країні. Їх спочатку принаджують гучними заявами про європейські стандарти, до яких прагне Україна, зокрема й у міграційній політиці, а потім видають на розправу диктаторським режимам", - зазначив А.Деркач.

Керівник інформаційного відділу громадського руху "Правозахисний рух Криму" Дамір Мінадіров вважає абсурдним посилання Міграційної служби при відмову в наданні захисту на російське законодавство і перелік організацій, заборонених у РФ.

"Замість того, щоб отримати безпеку і спокій після надання документів в ДМС України, шукачі статусу біженців живуть у страху бути затриманими і виданими Росії, де їх, безумовно, очікує порушення права на справедливий суд, тривалі терміни ув'язнення за сфабрикованими кримінальними справами, тортури, а можливо - навіть смерть", - зазначив Д.Мінадіров.

Адвокат Андрій Лещенко висловив думку, що Державна міграційна служба замість того, щоб бути інструментом захисту від репресивних режимів РФ і Центральної Азії, стала ефективним інструментом залякування в руках цих режимів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

За добу на фронті вдвічі зросла кількість бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 ворожих атак

У 2-му Міжнародному саміті міст і регіонів у Києві візьмуть участь понад 100 делегатів із 16 країн, планується підписання понад 10 угод

Голова Військового комітету НАТО розкритикував Бельгію за недостатні зусилля у сфері оборони

Температура у світі підвищиться щонайменше на 2,5 градуса в цьому столітті - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА