12:13 26.04.2018

Майже чверть українців виступають за об'єднання православних церков в єдину

2 хв читати
Майже чверть українців виступають за об'єднання православних церков в єдину

Понад чверть українців (26,9%) вважають, що православним слід згуртуватися навколо Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП), 23,4% - за об'єднання православних церков в єдину, що домагатиметься незалежності, тоді як майже кожен десятий (9,2%) вважає, що Українська православна церква має залишатися частиною Російської православної церкви (РПЦ).

Про це свідчать оприлюднені 26 квітня результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова 23-28 березня 2018 року.

Згідно з даними опитування, 22,7% респондентів вказали, що їм байдужі у цьому контексті перспективи православ'я в Україні.

Серед опитаних, які є вірянами УПЦ (Московського патріархату), кожен четвертий (25%) дотримується думки, що необхідно об'єднання православних церков України в єдину церкву, яка домагатиме незалежності, 13,5% вважають, що необхідно згуртуватися навколо УПЦ-КП, а 42,3% за те, щоб Українська православна церква залишалася невід'ємною частиною РПЦ.

Більшість респондентів (55,4%), які належать до УПЦ-КП, виступають за об'єднання навколо цієї церкви, 27,1% з них вважають за доцільне об'єднатися в єдину церкву. Лише 3,1% підтримують думку, що православна церква в Україні має залишатися частиною РПЦ.

Водночас 35,3% опитаних, які є вірянами Української греко-католицької церкви (УГКЦ), виступають за об'єднання в єдину церкву, 26,8% - згодні з тим, що православним необхідно згуртуватися навколо УПЦ-КП.

З думкою про необхідність православних згуртуватися навколо Київського патріархату найбільше згодні респонденти в центральних (35,5%), південних (30,6%) і західних (29,4%) областях, найменше - на сході України (10,3% ).

За об'єднання православних церков в єдину виступають 36,4% респондентів на заході України, 21,1% - на півдні, 20,8% - в центрі, 16,7% - на сході.

Думка про те, що УПЦ (МП) має залишатися частиною РПЦ, найбільше поділяють жителі сходу України (18,2%). Менш згодні з таким твердженням опитані в південних (9,5%), центральних (8,2%) і західних (0,6%) областях.

Загальнонаціональне соціологічне дослідження проводилося за підтримки представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні у всіх регіонах України, за винятком Криму і тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА