13:25 26.04.2018

Введення в експлуатацію конфайнмента на ЧАЕС заплановано на грудень 2018 року

2 хв читати
Введення в експлуатацію конфайнмента на ЧАЕС заплановано на грудень 2018 року

Введення в експлуатацію нового безпечного конфайменту (НБК) на Чорнобильській АЕС заплановано на грудень 2018 року, заявив президент України Петро Порошенко під час візиту на майданчик ЧАЕС у четвер.

"У цьому році завершується один з важливих етапів перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. На грудень заплановано введення в експлуатацію НБК, встановленого (насунутого) ще раніше...Завершуються роботи з монтажу обладнання та систем, проводяться пусконалагоджувальні роботи систем і елементів. Я не прискорюю запуск, оскільки якість і безпека для нас є найважливішими критеріями", - сказав він.

Президент додав, що в поточному році також заплановано введення в експлуатацію комплексу з поводження з твердими радіоактивними відходами (РАВ), заводу з переробки рідких радіоактивних відходів. "Наприкінці року також заплановано розпочати "гарячі" випробування на новому сховищі відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2). Я щойно перевірив стан готовності, мені доповіли, що на сьогодні він становить 98%", - додав П.Порошенко.

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2016 року завершилася насування НБК на четвертий енергоблок ЧАЕС.

Будівництво НБК почалося в 2012 році після масштабних підготовчих робіт на майданчику. Через великі розміри НБК його довелося будувати двома частинами, які було піднято та успішно з'єднано в 2015 році. Усередині арки НБК встановлено кран для демонтажу старого "Саркофагу" і залишків четвертого енергоблоку. НБК має проектний термін експлуатації 100 років, Його будівництво обійшлося в EUR1,5 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА