07:57 30.04.2018

Шість партій підкуповували громадян на виборах в ОТГ

3 хв читати

У день голосування на виборах в 40 ОТГ правоохоронці відкрили три кримінальні виробництва за фактом підкупу виборців, повідомили в Комітеті виборців України.

"Поліція відкрила три кримінальні виробництва за фактом підкупу виборців. Двох організаторів затримали на Харківщині, також викрито схему в Одеській області. Шість політичних партій вдавалися до підкупу громадян на виборах в ОТГ 29 квітня", - цитує голову Комітету виборців України Олексія Кошеля сайт "Громадського" в неділю ввечері.

"Лідери (за кількістю підкупів, ред.) - "Батьківщина" і "Аграрна партія", трохи менше - у "Радикальної партії". По одному випадку підкупу є в "Блоці Петра Порошенко" і "Самопомочі", - уточнив О.Кошель.

Згідно з інформацією КВУ, станом на 18:00 29 квітня поліція відкрила три кримінальні виробництва за фактом підкупу виборців. Двох організаторів затримали на Харківщині, також викрито схему в Одеській області.

"Було кілька схем. Перша - традиційна роздача грошей. Суми різні: від 300 до 600 грн. Інша схема - коли з виборцями підписувалися угоди, за якими першу частину коштів вони отримували до голосування, другу - після. Також виборцям роздавали безкоштовні квитки на концерти, що теж вважається підкупом. Хтось ішов до виборців з комбікормом, хтось з продовольчими наборами", - розповів голова Комітету виборців.

Він зазначив, що така кількість порушень вкрай велика для 40 ОТГ, де відбувалися вибори.

О.Кошель вказав і на інші порушення. Зокрема, вісім ділянок почали роботу на 30-50 хвилин пізніше, через що багато людей не змогли проголосувати. Також спостерігачі помітили незаконну агітацію в день виборів, на двох ділянках виборцям надсилали смс-повідомлення із закликом проголосувати за певного кандидата.

Низка порушень, зокрема, організоване підвезення громадян і незаконна агітація, зафіксовані на кількох виборчих дільницях в об'єднаних територіальних громадах (ОТГ), де в неділю відбулися перші вибори, повідомляє Комітет виборців України (КВУ).

За даними спостерігачів КВУ, на виборчій дільниці №630706 Ставірівської ОТГ (с.Старовірівка Нововодолазького району Харківської області) мало місце підвезення місцевих жителів на автобусах до місця голосування. "Охорону автобусів здійснює приватне агентство, діяльність якого пов'язують з одним із місцевих кандидатів", - вказують на сайті Комітету.

Також, за інформацією спостерігачів КВУ, до підвозення залучені співробітники Нововодолазької районної державної адміністрації.

Підвезення мікроавтобусом виборців від імені одного з кандидатів також зафіксовано в с.Веселе Луцького району Волинської області.

Крім того, спостерігачі КВУ повідомляють про незаконну агітацію в день голосування, зокрема, на Терешківській ОТГ (с.Вільна Терешківка Кременчуцького району Полтавської області) та Шпанівській ОТГ (с.Шпанів Рівненського району Рівненської області). "У Терешківській ОТГ місцевим жителям в день голосування приходять СМС із закликом голосувати за одного з кандидатів на посаду глави ОТГ. У Шпанівській ОТГ у приміщенні дільниці в селі Малий Олексин зафіксовано розміщення агітаційних матеріалів партії "Укроп", - йдеться в повідомленні.

Також спостерігачі КВУ повідомили, що в дільничній комісії №630852 Пісочинської ОТГ (смт Пісочин Харківського району Харківської області) комісія не допустила жодного спостерігача, кандидата, довіреної особи і журналіста на підготовче засідання. "Після складання скарги від суб'єктів виборчого процесу о 8.00 комісія переопломбувала виборчі урни. Голосування почалося із запізненням", - розповіли в Комісії.

Також із запізненням у 50 хвилин голосування почалося на ділянці №630843 в Циркунівській ОТГ (с.Ціркуни Харківського району Харківської області). "Комісія затримала підготовче засідання і неправильно розклала бюлетені для видачі", - розповіли в КВУ.

У неділю, 29 квітня, в 40 ОТГ - 4 міських, 14 селищних, 22 сільських - в 17 областях України відбулися перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів. До складу цих 40 ОТГ увійшли 133 місцевих ради, в тому числі 4 міських, 16 селищних та 113 сільських.

Окрім того, 29 квітня відбулися додаткові вибори депутатів в громадах, приєднаних до ОТГ: 4 селищних та 1 сільській раді в Житомирській, Запорізькій, Харківській та Чернівецькій областях.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА