11:19 30.04.2018

Вибори 29 квітня стали найбруднішою кампанією за всю історію проведення виборів до ОТГ

2 хв читати
Вибори 29 квітня стали найбруднішою кампанією за всю історію проведення виборів до ОТГ

Вибори 29 квітня 2018 стали найбруднішою кампанією за всю історію проведення виборів до об'єднаних територіальних громад (ОТГ), починаючи з жовтня 2015 р. Політичні партії та кандидати встановили "рекорд" як за кількістю, так і за масштабами підкупу виборців, заявляє голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель.

Хоча вибори проходили тільки в 40 ОТГ, спостерігачам КВУ надійшла інформація про 25 фактів підкупу, хоча реальна цифра могла бути значно більшою. Правоохоронці відкрили кримінальні провадження в 5 областях, в день голосування були спіймані на місці злочину троє скупники голосів, повідомляє в понеділок КВУ на своїй сторінці в Фейсбук із посиланням на О.Кошеля.

"Абсолютні рекордсмени з купівлі голосів - політичні партії «Батьківщина», Аграрна партія і "Наш край". Кілька фактів підкупу - в Радикальної партії. По одному - в БПП і Самопомочі", - зазначає О.Кошель.

Оприлюднені фото- й відеоматеріали про «сітки», схеми і конкретні факти купівлі голосів дають підстави прогнозувати не менше 10 результативних кримінальних справ, наголошують у КВУ.

У КВУ говорять про безлад у роботі виборчих комісій: 8 виборчих дільниць відкрилися із суттєвим запізненням, через що частина виборців не змогла проголосувати. Зокрема зафіксовано перешкоджання роботі спостерігачів, порушення таємниці голосування, конфліктні ситуації та навіть абсурдні рішення.

"Окремі держчиновники досі намагаються втручатися у виборчий процес. Напередодні виборів Радикальна партія Олега Ляшка та "Батьківщина" заявили про тиск на їхніх кандидатів та спроби використання аднмінресурсу. Серед головних фігурантів заяв - глава Нововодолазької РДА Харківської області та заступник голови Дніпропетровської ОДА", - йдеться в повідомленні О.Кошеля.

Як зазначають у КВУ, "більшість "живих" і активних політичних партій традиційно проігнорували вибори: загалом у кампанії брали участь тільки 27 з 356 офіційно зареєстрованих політичних сил, серед партій, які відмовилися від участі у виборах, можна побачити і партії-лідери президентського і парламентських рейтингів".

На виборах 29 квітня були "спроби організувати системний підкуп, що може повторитися у всеукраїнському масштабі під час парламентських виборів-2019", заявляють у КВУ. "Головним запобіжником виборчим злочинів повинна стати повноцінна виборча реформа з ліквідацією мажоритарної складової та повною забороною політичної реклами. Саме тому ухвалення виборчої реформи в найближчі 6 місяців (за рік до парламентських виборів) має стати ключовою вимогою до Верховної Ради", - підсумовує Олексій Кошель.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА