15:13 30.04.2018

Порошенко оголосив про завершення АТО і початок операції об'єднаних сил на території Донецької та Луганської областей

6 хв читати
Порошенко оголосив про завершення АТО і початок операції об'єднаних сил на території Донецької та Луганської областей

Президент України, верховний головнокомандувач Збройних сил країни Петро Порошенко оголосив про перехід від формату антитерористичної операції до операції об'єднаних сил на території Донецької та Луганської областей.

"Від сьогоднішнього дня, 30 квітня, 2018 року, антитерористична операція, широкомасштабна на території Донецької та Луганської областей, завершується. Ми зараз починаємо військову операцію під керівництвом Збройних сил України для забезпечення захисту територіальної цілісності, суверенітету і незалежності нашої держави... АТО закінчилося, протистояння агресії, відсіч російському агресору завершиться тоді, коли буде звільнений останній клаптик української землі, при чому як на території Донецької та Луганської областей, так і на території окупованого Криму", - сказав верховний головнокомандувач в понеділок за засіданні військового керівництва країни, яке транслювали українські телеканали.

Він підкреслив, що АТО за 4 роки виконала свої завдання в умовах дій підготовлених і підтримуваних Росією терористів на Донбасі і коли попередня українська влада фактично були розвалені її збройні сили.

За словами П.Порошенка, вже в 2014 р. АТО фактично перейшло в протистояння агресії з боку Росії.

У 2017 році світ визнав факт російської агресії, що дало можливість Україні законодавчо уточнити стратегічні завдання та правові основи боротьби проти агресії і прийняття закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях".

Президент підписав відповідний указ безпосередньо в ході засідання.

"Цим указом вводиться в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про скасування формату широкомасштабної антитерористичної операції, яка була введена в 2014 році. АТО закінчено", - прокоментував глава держави.

При цьому П.Порошенко додав: "Хочу окремо зазначити, що завершення режиму широкомасштабної АТО не позбавляє нас можливості оголошувати АТО в будь-який час, коли виникає терористична загроза на звільнених територіях".

Президент підкреслив, що звільнення Донбасу буде здійснюватися політико-дипломатичним шляхом, але в разі необхідності буде відкриватися вогонь.

"Ще раз підкреслюю: Звільнення Донбасу передбачається політико-дипломатичним шляхом. Примушування Росії виконати мінські домовленості. Забезпечення, в першу чергу, реалізації безпекового пакета мінських угод включно з гарантованим режимом припинення вогню, відведенням бажано на територію РФ артилерії, танків, систем залпового вогню, мінометів, заборонених мінських угодами. Українські дипломати і я, як президент, зробимо все можливе, щоб забезпечити введення формату миротворців, які підсилять безпековий контингент і створять необхідні умови для відновлення нормального життя. Але якщо ворог перейде в широкомасштабний наступ, на вас лягає відповідальність забезпечення відсічі широкомасштабної збройної агресії РФ і готовність взяти участь в стратегічної оборонної операції, план якої затверджено ", - сказав П.Порошенко.

Президент передав повноваження керівництва операцією об'єднаних сил призначеного 16 березня 2018 командувачем Об'єднаних сил генерал-лейтенанту Сергію Наєву.

Президент також підписав наказ, яким операція об'єднаних сил починається з 14.00 в понеділок, 30 квітня.

Він також доручив начальнику Генштабу Віктору Муженку "забезпечити здійснення стратегічного керівництва силами і засобами Збройних сил України, інших складових сил оборони, залучених до проведення операції об'єднаних сил на території Донецької та Луганської областей, і забезпечити їх абсолютно ефективну жорстку координацію".

П.Порошенко також зазначив, що в разі загострення обстановки необхідно залучати до складу об'єднаних сил додаткові сили і засоби Збройних Сил України. Всіх без винятку інших силових підрозділів, інших складових частин сектора оборони і безпеки.

"Упевнений у тому, що це не просто зміна формату. Це нові можливості захисту української території, українських громадян. Ми зробимо все можливе, щоб якомога швидше земля окупованого Донбасу повернулася під суверенітет України, а для сотень тисяч, мільйонів тимчасово переміщених осіб, змушених полишити донецьку і луганську землю, ми створимо умови для того, щоб вони якомога швидше повернулися і відновили нормальне життя на Донбасі», - підкреслив П.Порошенко.

"Україна буде боротися за кожен клаптик нашої землі, кожного громадянина, який залишився на окупованій території. Ми зробимо все можливе, щоб якомога швидше земля тимчасово окупованого Донбасу і анексованого Криму повернулася під суверенітет України", - заявив президент.

Глава держави також подякував командувачу АТО Михайлу Забродському "за блискуче виконання завдань".

Зміна формату антитерористичної операції на Операцію об'єднаних сил прописана в законі «Про реінтеграцію Донбасу».

18 січня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях". Він визначає, що тимчасова окупація РФ територій України, незалежно від її тривалості, є незаконною і не створює для РФ ніяких територіальних прав.

Відповідно до закону, тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях визнаються частини території України, в межах яких збройні формування і окупаційна адміністрація РФ встановили і здійснюють загальний контроль: сухопутної території і її внутрішніх вод в межах окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, внутрішніх морських вод, прилеглих до цієї території, надр під територіями і повітряного простору над цими територіями.

У преамбулі закону в частині визначення дати початку окупації Російською Федерацією частини території України дається відсилання до закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правового режиму на тимчасово окупованій території України", в якому визначено дату початку окупації Криму.

Межі та перелік районів, населених пунктів тимчасово окупованих територій на Донбасі буде визначати президент України за поданням Міністерства оборони України, яке повинно бути підготовлене на підставі пропозицій Генштабу ЗСУ.

В межах тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях діє особливий порядок забезпечення прав і свобод цивільного населення.

Відповідно до закону, факт остаточного виведення і відсутності збройних формувань РФ на Донбасі будуть встановлювати міністр оборони України і міністр внутрішніх справ України шляхом внесення спільного подання президенту України, який на цій підставі буде приймати відповідне рішення.

Стратегічне керівництво силами і засобами, які залучаються до реалізації заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ, здійснює Генштаб, а керівництво безпосередньо в Донецькій і Луганській областях - командувач Об'єднаних сил, який призначається президентом України за поданням начальника Генштабу.

Командувач Об'єднаних сил буде реалізовувати свої повноваження через Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

Раніше Командування Об'єднаного оперативного штабу повідомило, що з рішенням президента України Петра Порошенка про початок проведення Операції об'єднаних сил на території Донецької та Луганської областей почне діяти особливий порядок.

Згідно з розпорядженням Командування ЗОШ, яке набуває чинності 30 квітня, особливий порядок передбачає надання органам сектора безпеки і оборони, іншим державним органам України спеціальних повноважень, необхідних для здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ в Донецькій і Луганській областях.

Зоною безпеки, прилеглою до району бойових дій, вважається: Виноградне, Курахове, Очеретяне, Розівка, Вовчоярівка, Біла Гора, Новоайдар, Садки, Макарівка, Простяне, уздовж адмінкордону Луганської та Харківської областей, Ольгівка, уздовж адмінкордону Донецької та Харківської областей, Знаменівка, вздовж адмінкордону Донецької та Дніпропетровської областей, Комишуваха, уздовж адмінкордону Донецької та Запорізької областей, Урзуф, уздовж морського узбережжя, Приморське.

У зоні безпеки рішенням командувача Об'єднаних сил можуть створюватися райони обмеженого доступу і заборонені для доступу райони.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА