07:31 01.05.2018

Парламент Вірменії на спецзасіданні обере нового прем'єра, єдиний кандидат - опозиціонер Нікол Пашинян

2 хв читати
Парламент Вірменії на спецзасіданні обере нового прем'єра, єдиний кандидат - опозиціонер Нікол Пашинян

Вибори нового прем'єр-міністра Вірменії відбудуться у вівторок, 1 травня, на спеціальному засіданні Національних Зборів (парламенту) Вірменії.

Єдиний кандидат на цей пост - лідер протестного руху Вірменії, керівник опозиційної парламентської фракції "Елк" Нікол Пашинян.

Кандидатуру Н.Пашиняна висунула фракція "Елк", що володіє в законодавчому органі дев'ятьма голосами.

Опозиційна фракція "Царукян" (31 голос) і фракція "Дашнакцутюн" (сім голосів) заявили, що проголосують на користь Н.Пашиняна.

Фракція правлячої Республіканської партії володіє абсолютною більшістю голосів - 58 депутатів. У партії, лідером якої є екс-прем'єр Серж Саргсян, заявили, що не стануть висувати кандидатуру на пост глави нового уряду, однак про позицію щодо голосування поки не повідомляли. Передбачається, що про свою позицію республіканці заявлять безпосередньо перед голосуванням у вівторок.

Для обрання Н.Пашиняну необхідно шість голосів з фракції правлячої партії, у разі, якщо всі депутати від інших фракцій візьмуть участь у голосуванні.

У понеділок відбулися зустрічі Н.Пашиняна з членами всіх парламентських фракцій.

З 13 квітня в Єревані та інших містах Вірменії проходили багатотисячні цілодобові мітинги і акції протесту проти призначення екс-президента Сержа Саргсяна на пост прем'єр-міністра. На чолі протестів став опозиційний депутат Н.Пашинян. 23 квітня С. Саргсян, який був обраний прем'єр-міністром 17 квітня, пішов у відставку, виконуючим обов'язки прем'єр-міністра Вірменії був призначений представник правлячої Республіканської партії Карен Карапетян.

Незважаючи на зміну прем'єра, протести продовжилися. Н.Пашинян зажадав усунення від влади всіх представників Республіканської партії і обрання нового прем'єра.

У понеділок на зустрічі з депутатами від правлячої Республіканської партії Вірменії в парламенті Н.Пашинян заявив, що відносини Москви і Єревана є союзницькими.

"Вірмено-російські відносини, дійсно, стратегічні і союзницькі. Це реальність, з якою ми вважаємося", - сказав Н.Пашинян.

"Що стосується ОДКБ, то було б корисним уточнення в рамках організації союзницьких, партнерських відносин. Взаємні зобов'язання мають бути зафіксовані, щоб чітко були сформульовані очікування. Ми не будемо ставити питання про вихід з ОДКБ", - заявив він.

Н.Пашинян також зазначив, що відносини з Євросоюзом Вірменії необхідно розвивати.

"Відносини з ЄС ми повинні розвивати, але не на шкоду відносинам з іншими країнами. Неправильно характеризувати наш рух проамериканським, проросійським. Наш рух проармянський", - сказав він.

Тим часом, помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Весс Мітчелл під час телефонної розмови з Н.Пашиняном заявив, що уряд США готовий до тісної співпраці з новим кабінетом міністрів Вірменії.

"Під час телефонної розмови Н.Пашиняна були обговорені внутрішньополітичні процеси у Вірменії. В.Мітчелл зазначив, що уряд США готовий тісно співпрацювати з новим урядом Вірменії, ще більш зміцнити вірмено-американські відносини", - йдеться в повідомленні опозиційного руху Н.Пашиняна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА