16:41 02.05.2018

В Україні прогнозують стрімке зростання загальних центрів обслуговування у найближчі два роки

3 хв читати
В Україні прогнозують стрімке зростання загальних центрів обслуговування у найближчі два роки

 В Україні очікується стрімке зростання загальних центрів обслуговування (ЗЦО) у перспективі найближчих двох років, що повторює загальносвітові тенденції, вважає управляючий партнер консалтингової компанії PricewaterhouseCoopers (PwC) Річард Поллард.

"Ми прогнозуємо стійке зростання такого ринку в Україні у найближчі рік-два. У країни є величезні можливості також у довгостроковій перспективі, передусім, за рахунок величезної кількості молодих, добре освічених, талановитих людей. І що важливо, Україна реалізовує ці можливості", - сказав Р.Полланд у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у кулуарах Українського форуму загальних центрів обслуговування, що вібувся у Львові 26 квітня.

Як розповів фінансовий директор бізнес-сервіс центру AB-Inbev Станіслав Удовиченко, ОЦВ - спеціально створені підрозділи у структурі великої компанії під конкретні бізнес-процеси - створювалися для скорочення операційних витрат, оптимізації штату співробітників і автоматизації бізнес-процесів, однак зараз набувають форм більш складних аналітичних структур.

"У багатьох є упередження, що ЗЦО - виключно транзакційна модель роботи, внутрішній сорсинг, який не вимагає значної експертизи. Але на сьогодні ЗЦО у світі і в Україні пройшли досить довгий шлях розвитку і починають відігравати роль партнера для бізнесу, набуваючи аналітичних та експертних позицій", - зазначив він.

Хоча оцінити загальний рівень розвитку українських ЗЦО досить складно, загалом він відповідає тому етапу, на якому зараз опинилися польські, чеські й угорські центри, вважає партнер PwC у Центральній і Східній Європі, відповідальний за консалтингову практику спільних центрів обслуговування Адам Яаміол.

"Перед центрами, заснованими близько десятка років тому, відкривається перспектива стати повністю зрілими, додати складніші процеси, взяти на себе більше аналітики і перетворитися на повноцінного бізнес-партнера. Ті ж, хто стартував рік-два тому, починають із простіших процесів, як, наприклад, наш Львівський центр", - зазначив А.Яаміол у коментарі агентству.

Він також наголосив, що Львів було обрано серед кількох інших міст у Центральній і Східній Європі завдяки зручному розташуванню, відкритому бізнес-середовищу, а головне - доступу до освіченої молоді.

При цьому дедалі більше компаній обирають Львів як локацію для ЗЦО, оскільки місто, окрім зручної інфраструктури з аеропортами, готелями і пулом талантів, пропонує деякий зарплатний люфт порівняно зі столицею, зазначив виконуючий директор Runaway Юрій Семенов.

"Давно і успішно ЗЦО у Львові відкрила компанія Nestlе, півтора роки тому - Veon. У 2013 році наша компанія зі своїми дев'ятьма філіями у країнах Балтії та Іспанії, відкрила філію в Києві. Через чотири роки зрозуміли, що можемо розширити бізнес за умови зниження ціни . Близько року визначалися з локацією. У березні минулого року запустили пілотний проект у Львові, почавши з 20 осіб", - прокоментував Ю.Семенов.

За його словами, відповідно до планів компанії, у червні кількість співробітників пілотного центру має досягти 100 чоловік, і компанія розглядає інші міста, зокрема - Івано-Франківськ, як потенційну локацію для ОЦВ.

Водночас, за твердженням Р.Полланда, повільний перебіг реформ в Україні значно стримує інвестиції в цю сферу. "Звичайно, не можна заперечувати, що світове бізнес-співтовариство і політичні кола визначають якщо не призупинення, то уповільнення реформ у країні, що, в свою чергу, досить негативно впливає на рішення інвесторів щодо України", - наголошує він.

Як повідомлялося, PwC відкрила у Львові Центр надання послуг (Service Delivery Centre, SDC), який обслуговує клієнтів із Центральної та Східної Європи, займаючись аудитом, консалтингом, податковим консультуванням.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА