21:21 04.05.2018

До суду передано справу стосовно двох екс-директорів компаній, що фігурують у "газовій справі Онищенка"

3 хв читати
До суду передано справу стосовно двох екс-директорів компаній, що фігурують у "газовій справі Онищенка"

Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до Печерського районного суду м. Києва обвинувальний акт щодо двох колишніх директорів компаній, задіяних, на думку сторони обвинувачення, у так званій "газовій справі" за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування" у грудні 2015 року.

Як повідомляє в п'ятницю САП на сторінці в соцмережі Facebook, обвинувальний акт передано до суду 27 квітня 2018 року за результатами досудового розслідування Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

"Згідно з обвинувальним актом, зазначені особи обіймали посади директорів товариств - переможців аукціонів з продажу природного газу за заниженими цінами, у подальшому реалізовували газ вже за ринковими цінами і легалізовували отримані таким чином доходи", - зазначено в повідомленні.

Обвинуваченим інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст.255, ч.5 ст.191, ч.2 ст.205, ч.2 ст.366, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України (участь у злочинній організації і здійснюваних нею злочинах, співучасть у легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом; привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; фіктивне підприємництво; службове підроблення).

У САП нагадали, що з серпня 2016 року обвинувачені перебували в розшуку і переховувалися від слідства. Детективи НАБУ під керівництвом прокурорів САП затримали підозрюваних у вересні і жовтні 2017 року.

"Одному з обвинувачених обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави, до другої особи застосовано запобіжний захід у вигляді застави, який останній вніс як альтернативу утримання під вартою у розмірі, визначеному слідчим суддею Солом'янського районного суду", - зазначено в повідомленні.

Як повідомлялося, детективи НАБУ в грудні 2015 року розпочали досудове розслідування розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу за договорами спільної діяльності "Укргазвидобування", у результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

За версією слідства, з січня 2013 до червня 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи 1,6 млрд грн, отриманими від реалізації природного газу, внаслідок чого ПАТ "Укргазвидобування" було завдано збитків у розмірі понад 740 млн грн.

Слідство встановило причетність до участі в скоєнні злочинів 29 осіб. З них семеро, зокрема, організатор схеми - народний депутат України Олександр Онищенко, перебувають у розшуку. 12 обвинувальних актів щодо 18 осіб направлено до суду, з них за сімома вступив у законну силу обвинувальний вирок.

Самого О.Онищенка підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу. У СБУ заявили також про початок досудового слідства щодо нього за ознаками державної зради. Верховна Рада надала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання і арешт 5 липня 2016 року, проте напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, О.Онищенко полишив територію держави. Його було оголошено в національний розшук 8 серпня 2016 року, але 4 травня 2017 року стало відомо, що Інтерпол відмовився оголошувати його в розшук.

Справу стосовно восьми учасників "газової схеми" було передано до Солом'янського райсуду Києва 30 травня 2017 року. Одного з фігурантів справи про розкрадання газу "Укргазвидобування" - Валерій Постного - було заарештовано, проте згодом суд скасував йому цей запобіжний захід.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА