14:45 07.05.2018

СБУ встановила причетність кадрових військових ЗС РФ до обстрілу Маріуполя ракетами у 2015

4 хв читати
СБУ встановила причетність кадрових військових ЗС РФ до обстрілу Маріуполя ракетами у 2015

Слідчі Служби безпеки України під час розслідування обстрілу житлового мікрорайону Маріуполя "Східний" 24 січня 2015 року, унаслідок якого загинув 31 і були поранені 117 людей, встановили, що цей злочин скоїли кадрові військовослужбовці Збройних сил Російської Федерації, заявляє глава СБУ Василь Грицак.

"Під час проведення нашими слідчими та оперативниками розслідування, було встановлено і задокументовано, що цей злочин скоїли кадрові російські військовослужбовці. Цей теракт здійснили два штатних ракетних дивізіони Збройних сил РФ. З території Росії операцією безпосередньо керував начальник Ракетних військ і артилерії Південного військового кола ВС РФ генерал-майор Степан Ярощук, у тимчасово окупованому Донецьку обстрілом керував полковник ЗС РФ Олександр Цаплюк із "позивним Горець", - розповів на брифінгу в понеділок у Києві В.Грицак.

Керівник спецслужби повідомив, що СБУ передасть частину зібраних за подіями в Маріуполі 2015 року матеріалів до Міжнародного суду ООН у рамках позову України про порушення РФ міжнародних конвенцій. Зокрема, йдеться про перехоплені переговори.

За його словами, під час розслідування українська спецслужба встановила, що координацію дій реактивних дивізіонів здійснював підполковник ЗС РФ Максим Власов із позивним "Югра".

"Розслідування встановило участь у цих обстрілах 200-ї Печенізької окремої мотострілкової бригади і 2-ї гвардійського Таманського мотострілецького дивізіону", - повідомив глава СБУ.

В.Грицак наголосив, що оперативники і слідчі СБУ зафіксували і задокументували "похвилинно події, від моменту перетину цими двома дивізіонами українсько-російського кордону і аж до виїзду на позицію".

Він також повідомив, що остаточний меморандум доказів у рамках позову України до Міжнародного суду ООН необхідно подати до середини червня поточного року.

"Докази дійсно стовідсоткові. Ви знаєте, що в січні 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду і відповідно до всіх нормативів, якщо я не помиляюся, до 12 або 14 червня ми маємо подати остаточний меморандум доказів про злочини кадрових осіб, зокрема й військовослужбовців (ЗС РФ - ІФ) на території України", - сказав глава СБУ.

Він наголосив: "Кожний доказ, яке увійде у цей меморандум, відповідно, до доказової бази, ретельно перевіряють, зокрема, міжнародні експерти, адвокати, і лише тоді він долучається до матеріалів".

"Повірте, що ці докази об'єктивні і стовідсоткові. Була проведена величезна робота, щоб ідентифікувати голоси цих людей, щоб отримати на них установчі дані тощо", -запевнив В.Грицак.

Він також повідомив, що в понеділок на сайті СБУ будуть оприлюднені всі записи перехоплених переговорів.

"Значну частину тексту й звукових файлів ми були змушені підчистити через значну кількість нецензурних слів, але повірте, саме ці слова характеризують і показують весь цинізм, з яким російське військове керівництво готувало і здійснювало цей теракт", - зазначив В.Грицак.

Керівник української спецслужби також поінформував, що у рамках розслідування обстрілу Маріуполя оголошені підозри 11 особам - 4 громадянам України, членам незаконних збройних формувань, а також 7 кадровим військовослужбовцям ЗС РФ. Усіх їх оголошено в розшук.

"Ми переконані, що таке рішення приймалося вищим військовим і політичним керівництвом РФ", - додав він.

Як повідомлялося, вранці і вдень 24 січня 2015 року бойовики обстріляли житловий мікрорайон Маріуполя "Східний" з реактивних систем залпового вогню (РСЗВ). За даними українських військових, обстріл було здійснено з РСЗО БМ-21 "Град". Снаряди потрапили в місця масового скупчення цивільних людей, а саме в магазини і ринок.

На місці обстрілу загинули 23 людини, зокрема одна дитина. Пізніше в лікарні померли ще семеро осіб, з них одна дитина. Загальна кількість загиблих за останніми даними Донецької облдержадміністрації, становить 31 особу, з них двоє дітей 5 і 15 років. Поранено 117 осіб, серед них семеро дітей. Переважна більшість загиблих і поранених - мирні жителі Маріуполя. Крім того, були пошкоджені 79 об'єктів, зокрема 59 житлових будинків. За словами тодішнього глави Донецької обладміністрації Олександра Кіхтенка, сума збитку перевищує 100 млн грн.

Увечері 24 сiчня спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ підтвердили, що обстріл Маріуполя здійснювався із підконтрольної "ДНР" території. "СMM провела аналіз воронки і її початкова оцінка показала, що вплив було викликано ракетами "ГРАД" і "Ураган". Згідно з аналізом пострілу, "ГРАД" було випущено з північно-східного напрямку, в районі Жовтневого (19 км на північний схід від вул. Олімпійської), і ракети "Ураган" зі східного напрямку, у районі н.п. Заїченко (15 км на схід від вулиці Олімпійської), які перебувають під контролем "ДНР", - йдеться в оприлюдненому в той вечір спеціальному звіті Місії.

За інформацією СММ, перший обстріл розпочався о 09.15 і тривав 35 секунд. У СММ нарахували 19 ракетних ударів, але впевнені, що їх було більше. О 13.02 і 13.21 представники СММ знову почули стрілянину з РСЗВ залпами тривалістю у 8 секунд, вони велися з східного від Маріуполя напрямку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА