18:34 07.05.2018

Апеляційний суд скасував домашній арешт заступника Запорізької облради, підозрюваного у справі про "фіктивні тендери"

3 хв читати
Апеляційний суд скасував домашній арешт заступника Запорізької облради, підозрюваного у справі про "фіктивні тендери"

 Апеляційний суд Харківської області задовольнив апеляційну скаргу адвокатів заступника голови Запорізької обласної ради Владислава Марченка та його брата Марка, підозрюваних у справі про "фіктивні тендери", і змінив запобіжний захід із часткового домашнього арешту на особисте зобов'язання.

"Сьогодні Апеляційний суд укотре підтвердив сумнівність аргументів прокуратури про необхідність тримання Владислава і Марка під домашнім арештом та змінив запобіжний захід на особисте зобов'язання. Це означає, що вони матимуть певні обов'язки на зразок підзвітності прокуратурі у разі, якщо вирішать змінити адресу проживання тощо", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат братів Марченків Євген Грушовець.

Він наголосив, що захист має намір довести невинуватість братів Марченків і зняти з них усі підозри.

Як повідомлялося, 20 грудня 2017 року Харківська прокуратура провела в Запоріжжі обшуки в службових кабінетах і за місцем проживання деяких місцевих високопоставлених чиновників, серед яких заступник голови Запорізької обласної ради, керівник фракції "Самопоміч" в облраді та керівник Запорізької облорганізації партії Владислав Марченко та заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров, якому, за попередніми даними, вдалося втекти з міста.

Пізніше адвокат В.Марченка Сергій Барбашин повідомив, що його підзахисний був затриманий після обшуку у нього вдома слідчим харківської прокуратури і відправлений до Харкова, де йому буде вручено підозру за підписом прокурора Харківської області в скоєнні злочину.

У партії "Об'єднання "Самопоміч" розцінюють затримання В.Марченка як тиск на політичну силу. "Це переслідування заради демотивації та приниження, і політичної сили, і тих людей, які протягом останніх трьох років відкрито чесно борються проти олігархічного розкрадання міста Запоріжжя та Запорізької області", - сказав лідер парламентської фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко спростував політичне підґрунтя затримання голови запорізької "Самопомочі".

"В.Марченко, який, згідно з даними слідства, разом із братом... лобіювали свої фірми через зв'язки з екс-опоблоківцем, заступником мера Пустоваровим... Я розумію емоції пана голови фракції у ВР: його людей затримали, а опоблоківець утік... Не розумію лише - де тут політичні репресії?", - написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

22 грудня 2017 р. прокуратура оголосила про підозру в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України) В.Марченку, його братові та директору одного з комунальних підприємств Мелітополя.

За попередніми даними досудового слідства, підозрювані разом з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння бюджетними коштами.

"Лише цього року (2017 р. - ІФ) проведено понад 10 тендерів через систему "Прозорро" на ремонт і реконструкцію освітлення парку відпочинку в Мелітополі, спортмайданчиків і багатопрофільного ліцею в Запоріжжі. Однак фактично тендер не відбувався. Оскільки підозрювані не допускали до участі в торгах сторонніх учасників, то державне замовлення розігрувалося тільки між підконтрольними фірмами, частина з яких має явні ознаки фіктивності", - повідомила прес-служба прокуратури Харківської області.

Після тендерів складалися фіктивні документи про виконання робіт і послуг, які фактично не проводилися і не надавалися, кошти переказувалися на рахунки підконтрольних фірм, а звідти кошти переказували фіктивним підприємствам для подальшого переведення в готівку.

Унаслідок цього, за даними слідства, бюджетам Мелітополя і Запоріжжя завдано збитків на суму понад 87 млн грн.

24 грудня Червонозаводський райсуд Харкова визначив запобіжний захід заступнику голови Запорізької облради В.Марченку та його братові Марку у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета. Прокуратура подала на них апеляцію.

Крім того, прокуратура направила до суду клопотання про відсторонення від посади заступника голови Запорізької обласної ради.

28 грудня підозру в цій справі було оголошено також А.Пустоварову.

У лютому 2018 року Червонозаводський райсуд Харкова визначив запобіжний захід братам Марченкам у вигляді часткового домашнього арешту (з 23:00 до 6:00)

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА