12:53 08.05.2018

САП про припинення досудового розслідування "справи Охендовського": Відповіді на запити в США та Великій Британії досі не отримали

3 хв читати
САП про припинення досудового розслідування "справи Охендовського": Відповіді на запити в США та Великій Британії досі не отримали

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) обурена коментарем директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артема Ситника в ЗМІ про "наполягання" на остаточній підозрі та на спрямуванні до суду обвинувального акта в так званій "справі Охендовського".

"Така заява керівника піднаглядного органу досудового розслідування... вводить в оману громадськість, має на меті політизацію кримінального процесу і може розцінюватися як спроба чинити публічний тиск на прокурорів у провадженні з метою ухвалення сумнівного з точки зору закону рішення", - йдеться в коментарі, розміщеному на сторінці САП в "Фейсбук" у вівторок.

У прокуратурі нагадують, що, відповідно до закону (ст. 290 КПК України), єдиною особою, уповноваженою визначати, чи готова справа до передачі в суд, є прокурор у цій справі.

"Наразі досудове розслідування в зазначеному провадженні вдруге зупинено прокурором до отримання відповідей на міжнародно-правові доручення, про що доведено до відома детективів і неодноразово повідомлялося громадськості", - зазначили в САП, нагадавши, що доручення про міжнародно-правову допомогу були спрямовані в Німеччину, Австрію, Францію, Велику Британію, Польщу та Сполучені Штати Америки.

"Зараз отримані відповіді лише на чотири з них, зокрема відповіді німецької та французької сторін про повну відмову від виконання запитів через відсутність ознак злочину і матеріали австрійської сторони, які не отримали доказів протиправної поведінки голови ЦВК ", - зазначено в коментарі.

"Також ще в жовтні минулого року отримано листа польської сторони, яким НАБУ запропоновано усунути недоліки в запиті в 60-денний термін, на який детективи не тільки самі ніяк не відреагували, а й не повідомили про його надходження прокурорам САП. Відповідей на запити в США і Великій Британії досі ніхто не почув", - додали в САП.

Раніше директор НАБУ А.Ситник в одному з інтерв'ю заявив, що Бюро наполягатиме на оголошенні остаточної підозри голові Центральної виборчої комісії М.Охендовському, який проходить у так званій справі про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів.

Як повідомлялося 13 грудня 2016 року М.Охендовському в аеропорту "Бориспіль" співробітники НАБУ вручили повідомлення про підозру у кримінальному провадженні про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів.

16 лютого 2017 року М.Охендовський заявив, що його адвокати подадуть клопотання в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП) про закриття кримінального провадження щодо нього. Він наголосив, що очікує законного рішення САП про закриття провадження через відсутність події кримінального правопорушення.

За словами голови ЦВК, протизаконне продовження провадження означатиме тільки те що, що "НАБУ і САП навмисне виконують політичне замовлення, спрямоване на дискредитацію голови ЦВК і посилення політичного тиску на Комісію".

17 березня М.Охендовський заявив, що Генпрокуратура визнала його потерпілим у кримінальному провадженні про незаконне притягнення його до кримінальної відповідальності детективами НАБУ.

3 квітня стало відомо, що Генеральна прокуратура України закрила кримінальне провадження, в якому глава ЦВК М.Охендовський за рішенням суду був визнаний постраждалим.

22 вересня 2017 року керівник САП Назар Холодницький повідомив, що розслідування кримінального провадження стосовно М.Охендовського призупинено, доки виконуються міжнародно-правові доручення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА