13:02 08.05.2018

Кравчук, Кучма та Ющенко підписали спільне звернення щодо автокефалії Української православної церкви

2 хв читати
Кравчук, Кучма та Ющенко підписали спільне звернення щодо автокефалії Української православної церкви

Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко підписали спільне звернення, в якому підтримали ініціативу про звернення до Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Української православної церкви.

"Після дискусій в нашому колі ми підписали спільне звернення", - сказав Л.Кравчук на спільній з Л.Кучмою та В.Ющенком прес-конференції у вівторок у Києві.

"Ми вважаємо, що надання автокефалії Константинопольською матір'ю - церквою відіграє важливу роль у зміцненні незалежності України, духовної і національної єдності нашого народу, розвитку релігійної свободи в Україні, сприятиме плідному міжконфесійному діалогу в нашій країні", - зачитав Л.Кравчук текст звернення.

Глави держави закликали всіх об'єднатися для створення автокефальної православної церкви України. "Ми переконані, що єдність українського народу, великий силою зміцнення якої буде автокефальна православна помісна церква, буде непереборною духовною міцністю в боротьбі з російською агресією проти України. Тому ми підтримуємо зусилля президента України Петра Порошенка в цьому надзвичайно важливому для України питанні та звертаємося до всіх громадян, до всіх відповідальних політиків, громадських діячів об'єднатися навколо цієї великої мети і спільно активно працювати для створення автокефальної православної церкви України", - наголошується в документі.

У свою чергу, другий президент України Леонід Кучма розповів, що надсилав листи патріарху Російської православної церкви Алексію і президенту РФ Володимиру Путіну щодо автокефалії Української православної церкви, проте схвалення не було.

При цьому він зазначив, що в період, коли Українською православною церквою (Московського патріархату) керував митрополит Володимир, вдалося зміцнити автономію цієї церкви.

"Але, напевно, не прийшов час ще тоді. А сьогодні якраз, напевно, та ситуація, яка є в Україні і навколо України, дає підстави для того, щоб це питання ставити руба", - сказав Л.Кучма.

Водночас третій президент України Віктор Ющенко зазначив: "Коли ми приходимо до порядку денного, що питання церковне вирішується, ми можемо стверджувати, що ми поставили одну з головних опор конструкції цінностей української нації. І далі вже дорожня, покрокова карта, як використовувати цей статус для нашого і церковного, і духовного, і, за великим рахунком, національного єднання".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА