16:46 08.05.2018

"Свободівці" мітингували біля Кабміну проти політики уряду в мовній сфері та закликали до відставки міністра Гриневич

2 хв читати

Активісти Всеукраїнського об'єднання "Свобода" провели акцію біля будівлі Кабінету Міністрів України з критикою політики уряду Володимира Гройсмана у мовній сфері.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", біля будівлі уряду у вівторок зібралося близько 50 активістів "Свободи", які прийшли туди після участі у Всеукраїнському громадському форумі "За українську мову". На цих зборах було прийнято резолюцію, яку зачитав керівник Київської організації "Свободи" Юрій Сиротюк. У ній ідеться про те, що учасники форуму засуджують спроби нинішньої української влади запровадити в країні багатомовність шляхом надання преференції для мов національних меншин, що суперечить Конституції України.

Вони вважають, що законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" є перекрученим варіантом законопроекту №5669 від 19 січня 2017 року "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні". "Свободівці" також вважають, що законопроект №5670-д дуже схожий на скасований 28 січня 2018 року Конституційним Судом так званий закон "Колесніченка-Ківалова" про основи державної мовної політики, ухвалений у 2012 році.

Мітингувальники вказали і на те, що закон України про освіту і законопроект про повну загальну середню освіту впроваджують в країні нову модель мовної політики, яка, на їхню думку, спрямована на "нейтралізацію" державного статусу української мови шляхом паралельного використання мов нацменшин, так званих "корінних мов", "інших мов", "мов ЄС".

Учасники акції передали затверджену на форумі резолюцію до Кабінету Міністрів України.

Всеукраїнський громадський форум "За українську мову" вимагає від Верховної Ради прийняти новий мовний закон на підставі законопроекту №5669, а також внести зміни до законодавства про освіту та створити всі умови для навчання мовами нацменшин в суботніх або недільних школах за власний рахунок.

У резолюції підкреслюється, що мовою освітнього процесу в Україні є державна мова, а представникам національних меншин гарантується право вивчення рідної мови в державних і комунальних навчальних закладах.

Крім того, учасники мітингу зажадали від президента України позбавити народного депутата Сергія Ківалова звання "Героя України", а від Кабінету Міністрів - відправити у відставку міністра освіти і науки України Лілію Гриневич за проведену політику в мовній та освітній сфері.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА