19:38 08.05.2018

Франція за запитом у "справі Охендовського" зажадала додаткової інформації, а в Німеччині запит перебуває на узгодженні

3 хв читати
Франція за запитом у "справі Охендовського" зажадала додаткової інформації, а в Німеччині запит перебуває на узгодженні

Компетентні органи Франції зажадали уточнень за запитом Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) про міжнародну правову допомогу у справі про підозру в хабарництві голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського, детективи Бюро направили додаткову інформацію, а в Німеччині запит у цій справі перебуває на узгодженні.

"САП, з невідомих для НАБУ причин, поширює відомості, що не відповідають дійсності. Йдеться про те, що нібито "отримано відповіді німецької та французької сторін про повну відмову від виконання запитів у зв'язку з відсутністю ознак злочину і матеріали австрійської сторони, за якими доказів протиправної поведінки голови ЦВК ніхто не почув", - зазначено в повідомленні НАБУ на сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

У Бюро наголосили, що "насправді, у відповідь на запит НАБУ компетентні органи Франції повідомили, що потребують певних уточнень і роз'яснень з приводу запиту у "справі М.Охендовського". "З метою забезпечення подальшого виконання запиту Національним бюро невідкладно направлено до центрального органу Французької Республіки додаткову інформацію", - зазначено в повідомленні Нацбюро.

Що стосується запиту НАБУ до Німеччини, то, за інформацією Бюро, отримано інформацію "про його перебування на узгодженні відповідних підрозділів Федерального уряду ФРН, оскільки цей запит Національного бюро" має особливе значення "".

"НАБУ переконане, що нехтування фактами з боку органу процесуального нагляду не лише не додає авторитету новим антикорупційним органам України, а й може зашкодити розслідуванню корупційних злочинів. Такі заяви САП кидають тінь не лише на Національне бюро, а й компетентні органи інших держав", - зазначено в повідомленні НАБУ.

Раніше цього дня САП заявила, що наразі досудове розслідування у провадженні щодо "справи М.Охендовського" вдруге зупинив прокурор до отримання відповідей на міжнародно-правові доручення, про що доведено до відома детективів і неодноразово повідомлялося громадськості.

У САП нагадали, що доручення про міжнародну правову допомогу були направлені до Німеччини, Австрії, Франції, Великобританії, Польщі та Сполучени Штатів Америки.

"Зараз отримано відповіді лише на чотири з них, зокрема відповіді німецької та французької сторін про повну відмову від виконання запитів у зв'язку з відсутністю ознак злочину і матеріали австрійської сторони, за якими доказів протиправної поведінки голови ЦВК ніхто не почув", - зазначено в коментарі САП у Facebook у вівторок.

Раніше директор НАБУ А.Ситнbк в одному з інтерв'ю заявив, що Бюро наполягатиме на оголошенні остаточної підозри голові Центральної виборчої комісії М.Охендовському, який проходить за так званою справою про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів.

Як повідомлялося 13 грудня 2016 року М.Охендовському в аеропорту "Бориспіль" співробітники НАБУ вручили повідомлення про підозру у кримінальному провадженні про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів.

16 лютого 2017 року М.Охендовський заявив, що його адвокати подадуть клопотання до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про закриття кримінального провадження щодо нього. Він наголосив, що очікує законне рішення САП про закриття провадження у зв'язку з відсутністю події кримінального правопорушення. За словами глави ЦВК, протизаконне продовження провадження означатиме лише те що, що "НАБУ і САП навмисне виконують політичне замовлення, спрямоване на дискредитацію глави ЦВК і посилення політичного тиску на Комісію".

17 березня М.Охендовський заявив, що Генпрокуратура визнала його потерпілим у кримінальному провадженні щодо незаконного притягнення його до кримінальної відповідальності детективами НАБУ.

3 квітня стало відомо, що Генеральна прокуратура України закрила кримінальне провадження, в якому глава ЦВК М.Охендовський за рішенням суду був визнаний потерпілим.

22 вересня 2017 року керівник САП Назар Холодницький повідомив, що розслідування кримінального провадження стосовно М.Охендовського призупинено, наразі виконуються міжнародно-правові доручення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відомо про трьох постраждалих, серед них дитина, в результаті ракетного удару по Одесі - ОВА

У результаті денного обстрілу Харкова пошкоджено гаражі, постраждалих немає - Синєгубов

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА