19:50 08.05.2018

Париж спростував розмову Макрона з Трампом стосовно долі іранської угоди

2 хв читати
Париж спростував розмову Макрона з Трампом стосовно долі іранської угоди

Президент США Дональд Трамп в розмові з президентом Франції Емманюелем Макроном не робив жодних натяків на те, яке рішення він прийняв стосовно іранської угоди. Про це повідомляє Reuters з посиланням на Єлисейський палац.

Увечері у вівторок, 8 травня, The New York Times з посиланням на обізнане з ситуацією джерело написала, що Трамп сповістив свого французького колегу стосовно планів оголосити про вихід США з "ядерної угоди", угоди між шістьма державами і Іраном щодо контролю за ядерною програмою ісламської республіки в обмін на зняття санкцій.

За даними NYT, влада США також збирається повернути всі санкції, які були зняті з Ірану під час укладання угоди, і ввести нові економічні обмеження. Інший співрозмовник газети сказав, що переговори про збереження угоди провалилися, тому що Трамп наполягав, що виробництво Іраном ядерного палива має бути обмежене і після 2030 року. Нинішній договір розрахований якраз до цього терміну.

Про те, що Трамп вийде з угоди, повідомляв і Reuters з посиланням на європейських чиновників. У Європі, однак, вважають, що президент США може не вводити санкції заново.

В Європі не вважають рішення Трампа правильним. Так, глава МЗС Британії Борис Джонсон заявляв, що вихід США з угоди буде помилкою. Від скасування договору виграє тільки Іран, упевнений Джонсон. "Упевнений в одному, будь-яка альтернатива є гіршим варіантом. Розумніше було б зміцнити кайдани, а не ламати їх", - говорив міністр.

Сам Макрон раніше говорив про те, що вихід з угоди з Іраном може спровокувати війну. "(У такому випадку) ми відкриємо ящик Пандори. Може початися війна", - попереджав він в інтерв'ю Der Spiegel.

Іран не хотів би виходити з угоди, але вже приготувався до можливих наслідків у разі негативного сценарію. "Якщо Штати вийдуть з угоди, вони зроблять чергову помилку, незабаром після цього вони зрозуміють, що ця помилка була історичною", - говорив президент Ірану Хасан Роухані.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА