16:48 09.05.2018

ЄСПЛ передав Великій палаті суду чотири справи "Україна проти Росії"

2 хв читати
ЄСПЛ передав Великій палаті суду чотири справи "Україна проти Росії"

Палата Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) передала Великій палаті суду чотири справи "Україна проти Росії", що стосуються порушень прав людини в анексованому Криму і на Донбасі.

"Палата Європейського суду з прав людини, яка розглядає чотири міждержавних заяви, подані Україною проти Росії, вирішила відмовитися від юрисдикції над ними на користь Великої палати", - йдеться в повідомленні на сайті ЄСПЛ у середу.

Так у переданих справах України звинувачує Росію і збройні групи, які РФ контролює у порушення Європейської конвенції з прав людини. Зокрема, заяви були подані за кількома статтями, включно зі статтю 2 (право на життя), статтею 3 (заборона тортур і нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження), стаття 5 (право на свободу і безпеку), стаття 6 (право на справедливий судовий розгляд ).

Перші дві справи стосуються подій, починаючи з 27 лютого 2014 року, коли Російська Федерація здійснила анексію АР Крим, а також, здійснюючи контроль над сепаратистами і збройними групами, реалізовувала агресивні збройні дії на Донбасі, що призвело до численних порушень Конвенції.

Зокрема, вказується на загибель українських військових і цивільних унаслідок незаконної анексії Криму і збройної агресії на Донбасі; незаконні арешти, тортури і жорстоке поводження до кримських татар за етнічною ознакою і за спроби захистити українські національні символи в Криму; автоматичне визнання жителів Криму громадянами РФ; переслідування і перешкоджання діяльності журналістів тощо.

Інші дві справи покривають події в Криму та східній Україні з вересня 2014 року. Уряд України стверджує, що РФ, встановила контроль у Криму і, контролюючи сепаратистів і збройні групи, фактично контролює райони Донецька і Луганська, що означає, що вона несе відповідальність за численні порушення Конвенції у цих районах. Зокрема, незаконні арешти, обшуки і зникнення активістів і членів кримськотатарської громади; загибель військових і цивільних на Донбасі унаслідок застосування сили збройними групами, контрольованими РФ; тортури і жорстоке поводження до цивільних і військових у Криму і на Донбасі; неможливість роботи українських ЗМІ на цих територіях; незаконна експропріація власності тощо

Як повідомлялося, Україна передала до ЄСПЛ п'ять справ, щодо відповідальності РФ за події на Донбасі і в анексованому Криму. Першу було передано ЄСПЛ 13 березня 2015 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА