17:03 11.05.2018

Нацполіція порушила справу щодо дискредитації Яценюка з метою його відставки з посади прем'єра

3 хв читати
Нацполіція порушила справу щодо дискредитації Яценюка з метою його відставки з посади прем'єра

Національна поліція України розпочала кримінальне провадження за фактом втручання у діяльність лідера партії "Народний фронт" Арсенія Яценюка з метою його відставки з посади прем'єр-міністра України.

"Після низки публікацій у ЗМІ і звернень народних депутатів Головне слідче управління Національної поліції України розпочало кримінальне провадження за фактом втручання в діяльність Арсенія Яценюка під час його перебування на посаді прем'єр-міністра України з метою перешкоджання його діяльності та подальшої відставки з посади глави уряду", - повідомляє прес-служба Нацполіції у п'ятницю.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 1 ст. 344 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність державного діяча).

"Крім того, слідство розглядає версію змови групи осіб для реалізації цього злочинного задуму. За попередніми висновками, вони здійснювали втручання шляхом підкупу громадян, організації проплачених мітингів і поширення дискредитаційної та неправдивої інформації у ЗМІ та через народних депутатів, експертів, інших осіб. За інформацією народного депутата України Олександра Онищенка, лише протягом 2015-2016 років на такі акції було витрачено понад $30 млн", - зазначено в повідомленні Нацполіції.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков на своїй сторінці в мікроблозі Twitter написав, що "ця брудна політична корупція має бути розкрита". "Потрібно назвати все своїми іменами. Майбутнє має бути без цього бруду - продавців дискредитації, голосів і фейків, покупців і виконавців", - написав він.

Як розповів радник глави МВС України, нардеп фракції "Народний фронт" Антон Геращенко у п'ятницю в ефірі телеканалу "112. Україна", після заяви народного депутата-втікача О.Онищенка, "який сам заявив, що витратив десятки мільйонів доларів за вказівкою президента Порошенка на дискредитацію Арсенія Яценюка, зокрема, були проплачені білборди з антипрем'єрськими гаслами, десятки мітингів, було проплачено розміщення наметових містечок депутата Сергія Капліна навпроти Кабінету Міністрів, - усе це входить до складу злочину про перешкоджання роботі державного діяча".

"Поліція в цьому випадку з’ясовуватиме, хто і як проплачував гроші за організацію таких акцій, звідки взялися ці гроші, чи не є вони джерелами політичної корупції, про яку пише Олександр Онищенко", - пояснив нардеп.

"Щоб було зрозуміло, що відставка Арсенія Яценюка супроводжувалася брудною кампанією, проплаченою корупційними грошима, організованою на замовлення Олександра Онищенка", - сказав А.Геращенко.

Він зазначив, що під час розслідування поліція опитуватиме людей, які організовували ці акції, встановлюватиме факти, "хто з ким як домовлявся, за якими розцінками, хто кому платив", а також джерела походження коштів.

"У таких розслідуваннях складно говорити про терміни, але, я думаю, до президентських виборів у ньому буде поставлено крапку", - додав нардеп.

Як повідомлялося, О.Онищенка підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування", внаслідок чого державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. У СБУ заявили також про початок досудового слідства стосовно О.Онищенка за ознаками державної зради.

У грудні 2016 року О.Онищенко звинуватив адміністрацію президента України Петра Порошенка у "скуповуванні" голосів у парламенті через нього й декількох інших народних депутатів.

Верховна Рада 5 липня 2016 року дала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання й арешт. Однак напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, О.Онищенко виїхав із території держави. Його оголосили в національний розшук 8 серпня 2016 року.

У грудні 2016 року інтернет-видання "Страна. UA" оприлюднило перший аудіозапис, наданий, як стверджується, О.Онищенком. Запис представлено як розмову народних депутатів О.Онищенка та лідера фракції "Воля народу" Олеся Довгого про підкуп парламентаріїв.

У лютому в цьому виданні було оприлюднено другу частину записів О.Онищенка, за його словами, з колишнім народним депутатом України Миколою Мартиненком.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР має намір визначити Держспецзв'язку органом, що реалізує політику щодо забезпечення безпілотними системами та засобами РЕБ

Уряд виділив ще понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій - Шмигаль

Для повноцінного запуску Держреєстру нерухомих пам'яток потрібно понад 5 років - Шуляк

Кабмін звільнив Половенка з посади заступника міністра оборони

ВР прийняла за основу законопроєкт про дерегуляцію ринку торгівлі вживаними авто - Гетманцев

ВР удосконалить порядок ведення військового обліку під час війни

Посол України в США: Сенат розпочне розгляд законопроєкту про допомогу Україні о 20:00 за Києвом

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ВЛАДА

Зеленський розраховує на допомогу Данії в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївської області

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА