15:57 14.05.2018

Високошвидкісним Інтернетом позбавлені можливості користуватися 8,3 млн осіб, які проживають у 22 тис. українських сіл

3 хв читати
Високошвидкісним Інтернетом позбавлені можливості користуватися 8,3 млн осіб, які проживають у 22 тис. українських сіл

Високошвидкісним Інтернетом позбавлені можливості користуватися 8,3 млн осіб, які проживають у 22 тис. українських сіл - "Укртелеком"

Київ. 14 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Можливості користуватися високошвидкісним Інтернетом позбавлені 8,3 млн осіб, які проживають у 21,749 тис. населених пунктів (сіл) України, такі дані наведено в аналізі "цифрової нерівності" регіонів, презентованому ПАТ "Укртелеком" у Києві в понеділок.

Оператор зазначає, що в Україні широкосмуговим доступом до Інтернету покрито лише 4,154 тис. регіональних населених пунктів (сіл), у яких проживає 44% сільського населення України (близько 6,536 млн осіб.). При цьому 8,255 млн осіб, або 56% сільського населення країни проживає в непідключених до ШСД населених пунктах. Ще 25,957 млн українців проживають на території 1,05 тис. міст, забезпечених підключенням до ШСД.

"Коли ми вивчили тенденцію розвитку ринку ШСД за останній рік, то побачили, що кількість непокритих сіл фактично не змінилася. При цьому конкуренція в уже покритих ШСД селах посилилася: за цей час там з'явилися другий, третій і т.д. провайдер...", - сказав директор з розвитку масового сегмента "Укртелекому" Денис Захаренко.

Він зазначив, що інвестиції в підключення до ШСД у невеликих селах непропорційно великі порівняно з підсумковою кількістю клієнтів, які підключаються, - такі проекти не окуповуються ні за 10, ні за 20 років.

"Ми вважаємо, що ці 8,3 млн людей, які проживають у селах, - це і є "цифровий розрив" в Україні. Це люди, які хочуть отримати доступ до Інтернету, але ніяк не можуть його отримати, спираючись тільки на ринкові механізми", - наголосив Д.Захаренко.

В "Укртелекомі" відзначають відсутність значної різниці в споживанні трафіку між абонентами міст і сіл - так, середнє використання трафіку в містах за технологією FTTB становить 194 Гб/міс., при цьому в селах за технологією GPON - 165 Гб/міс. При цьому після будівництва мережі за технологією FTTP/PON у селі, де раніше не надавалася послуга ШСД до Інтернету, оператор підключає 25-40% домогосподарств протягом першого року.

"І ми розуміємо, що якщо в селі є така потреба в Інтернеті - не на одиниці або десятки - на сотні гігабайт, - то задовольнити її може тільки кабельний Інтернет. Рішення у сфері мобільного або супутникового зв'язку для цього абсолютно не підходять. Вони не можуть бути конкурентоспроможними ні за швидкістю, ні за обсягом, ні за ціною, ні за стабільністю", - зазначив Д.Захаренко.

За словами Д.Захаренка, "Укртелеком" здійснив аналіз масштабу проекту зі скорочення "цифрового розриву" в дев'яти областях України: Вінницькій, Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Рівненській, Закарпатській і Чернівецькій. При цьому отримані результати екстраполювалися на інші області.

На підставі проведеного аналізу оператор склав маршрути спорудження оптичної мережі для підключення низки населених пунктів (усі села з більше ніж 100 домогосподарств зі школами, а також села, розташовані "по дорозі" до найближчої точки наявності ШСД-мережі "Укртелекому") "каскадом", що забезпечить заощадження коштів завдяки уникненню паралельного прокладання оптичних ліній.

За словами директора "Укртелекому" Юрія Курмаза, цей проект уже найближчим часом буде подано комітету з питань інформатизації та зв'язку Верховної Ради України. При цьому його вже було презентовано Національній комісії з питань зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), а також Державному агентству з питань електронного уряду України.

Дані про кількість жителів населених пунктів бралися з відкритих джерел, дослідженням були охоплені тимчасово окупований Росією Крим і зона проведення АТО.

Як повідомлялося, ПАТ "Укртелеком" завершив 2017 рік із чистим прибутком 867 млн грн, що на 44,3% більше, ніж у 2016 році, чистий дохід зріс на 1,7% - до 6,654 млрд грн.

Показник EBITDA збільшився на 4,9% -до 1,867 млн грн, маржа EBITDA - на 1,8 п. п., до 28,1%. При цьому капітальні інвестиції скоротилися на 0,7% - до 948 млн грн.

"Укртелеком" - найбільший оператор фіксованого зв'язку в Україні. Є єдиним засновником та учасником ТОВ "ТриМоб" - мобільного оператора стандарту 3G/UMTS.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА