19:29 14.05.2018

Опоблок розробив проект Конституції, який передбачає парламентську форму правління

2 хв читати

Партія "Опозиційний блок" у середині вересня представить остаточний проект нової української Конституції, що передбачає парламентську форму правління, повідомив співголова партії, прем'єр-міністр опозиційного уряду Борис Колесніков.

Як повідомляється на сайті партії в понеділок Б.Колесніков під час круглого столу "Дуалізм влади та шляхи виходу з кризи" зазначив, що головна мета нового проекту Конституції, - виключити дуалізм влади і провести повноцінну децентралізацію.

"Уже сьогодні ми передамо концепцію нашої Конституції на обговорення місцевим радам. Разом із найдосвідченішими українськими та іноземними юристами ми її доопрацюємо,, щоб до 15 вересня вийти на повноцінний документ", - зазначив Б.Колесніков.

За його словами, в питанні написання нової Конституції опозиційний уряд готовий співпрацювати з усіма політичними силами і громадськими організаціями.

"Ми готові до співпраці з усіх питань створення нової Конституції з усіма, хто готовий до конструктивної роботи", - додав співголова партії Оппоблок.

За його словами, мир і нова Конституція допоможуть Україні подолати кризу і відродити економіку. "Головна мета нової Конституції - передання влади на місця, створення компактного парламенту на 150 депутатів у нижній палаті, і по одному сенатору від мільйона виборців у Верхній палаті. Президента мають обирати у парламенті і він повинен мати суто церемоніальні функції. Інакше, якщо будуть всенародні вибори президента, ми отримаємо те, що маємо вже 26 років", - розповів Борис Колесніков.

За словами лідера опозиціонерів, чинна модель управління неефективна в українських умовах.

"Якщо ми хочемо побудувати успішну республіку, вона має бути парламентською. Коли влада перебуває в кількох руках - це призводить до неефективного управління. Потрібно від цього піти. У західних країнах 90% законів приймаються з ініціативи уряду. В Україні - 20%. Це говорить про те, що у нас парламентсько-президентська республіка не працює", - зазначив політик.

На переконання Б.Колеснікова, нова Конституція не повинна мати жодної зачіпки для двоякого тлумачення, "лише тоді вона буде інструментом для розбудови суспільства рівних можливостей з високим соціально відчутним результатом".

Б.Колесніков вважає, що дуалізм у владі - одна з найголовніших проблем України протягом останніх 26 років.

"Ще в грудні 2004 року ми попереджали, що можуть виникнути серйозні труднощі. І вже в 2006-07 роках ми зіткнулися з проблемами навіть у такому банальному питанні, як призначення прем'єра. Тобто парламент висуває кандидатуру, а президент має протягом 15 днів подати відповідне подання. А що, якщо не подасть? На таке просте запитання немає відповіді в Конституції. І вина цього - дуалізм влади. Це те, що потрібно усунути", - наголосив політик.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА