13:56 15.05.2018

Правозахисники надали докази вчинення "ДНР" і військовими РФ на Донбасі в 2014-15 рр. злочинів

3 хв читати
Правозахисники надали докази вчинення "ДНР" і військовими РФ на Донбасі в 2014-15 рр. злочинів

 Правозахисники з ГО Truth Hounds та Української Гельсінської спілки з прав людини (УГС) представили звіт із доказами злочинів, скоєних представниками "ДНР" і підрозділів збройних сил Російської Федерації за період 2014-2015 років щодо українського цивільного населення і військовослужбовців ЗСУ, ці матеріали будуть передані до Міжнародного кримінального суду.

На прес-конференції у вівторок в Києві експерт ГО Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Мовчан підкреслив, що в питанні притягнення до відповідальності винних у злочинах такого типу слід розраховувати не тільки на міжнародні судові інстанції, а й на українські правоохоронні органи і суди. За його словами, в Україні відкрито значну кількість кримінальних проваджень за фактами зникнення, тортур, вбивства людей на сході України.

"На національному рівні слід говорити про складність розслідування... Але іноді вдається зловити тих, хто здійснював протиправні дії", - сказав він.

С.Мовчан підкреслив: "Факти нелюдського поводження, тортур, убивств, інші злочини часто зустрічалися і тривають на сьогоднішній день на території, підконтрольній "ДНР" і "ЛНР"... Незалежно від твого статусу - військовий ти або цивільний, тебе нічого не рятує від того, що це може бути застосоване до тебе".

Він також уточнив, що УГС і раніше готував матеріали такого типу, матеріали поступово передаються в МУС. Зокрема, передаються не тільки звіти, а й конкретні свідчення людей.

За словами правозахисника, роботи з Офісом прокурора МКС передбачає процес накопичення, аналізу і обробки матеріалів, наданих українськими правозахисниками.

"Певною мірою вони (МУС - ІФ) ознайомлені з ситуацією, але щодо конкретних локацій і випадків інформація продовжує накопичуватися і в майбутньому ми можемо говорити про те, що буде чи не буде відкрито провадження. Якщо буде відкрито, то ми можемо говорити, що ми досить добре зробили свою роботу", - сказав С.Мовчан, додавши, що якщо МКС не відкриє провадження, то це буде означати, що потрібні додаткові факти і матеріали.

У висновках і рекомендаціях звіту, зокрема, зазначається, що з урахуванням аналізу 138 інтерв'ю під час польових місій та інформації з відкритих джерел слід говорити про застосування тортур і жорсткого поводження до полонених комбатантів і цивільного населення в місцях несвободи на території, контрольованій "ДНР".

"Є дані про випадки сексуального насильства мінімум на двох локаціях. У збройному конфлікті беруть участь представники російських армійських формувань, про що можна стверджувати, спираючись на визнання військових, враховуючи види техніки, яку вони використовують... Є численні свідчення неналежного поводження з полоненими представників російських збройних формувань і представників так званої "ДНР". Полонених примушували працювати, не надаючи належної медичної допомоги, принижували, били, катували", - йдеться у звіті.

Автори відповіді рекомендують МКС "почати розслідування викладених фактів з метою притягнення до відповідальності осіб, які вчинили міжнародні злочини", уряду України – вжити заходів для документування і розслідування таких злочинів, створюючи умови для роботи правозахисників, а також забезпечити розгляд цих справ у національних судах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА