18:47 15.05.2018

НАБУ заперечує спроби таємно домовитися з нардепом Онищенком

4 хв читати
НАБУ заперечує спроби таємно домовитися з нардепом Онищенком

 У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) заявляють, що опитування народного депутата Олександра Онищенка в відеорежимі, починаючи з грудня 2016 року, відбувалося в присутності прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), а заяви про нібито спроби НАБУ укласти з ним угоду без відома прокурорів САП не відповідають дійсності.

"Заяви про те, що нібито Національне антикорупційне бюро України пропонувало народному депутату Олександру Онищенку, який, за даними слідства, є організатором масштабної корупційної "газової схеми", укласти "угоду зі слідством" без відома прокурорів САП, не відповідають дійсності. (...) Під час першого спілкування з Олександром Онищенком через Інтернет (відеозв'язок) у грудні 2016 року участь у ньому, окрім детективів Бюро, брав керівник одного з відділів САП", - йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ у вівторок.

У Бюро наголосили, що ініціатива про співпрацю в обмін на компенсацію збитків і про надання свідчень щодо низки високопоставлених чиновників до детективів неодноразово надходила з вересня 2016 роки від адвокатів О.Онищенка. "У свою чергу детективи НАБУ повідомили адвокатам, що укладання таких угод - це виняткова компетенція прокуратури", - зазначили у НАБУ.

Відповідні роз'яснення детективи НАБУ надавали О.Онищенку під час усіх трьох відео-опитувань, які відбулися в період з грудня 2016 до травня 2017 року, оскільки кожного разу народний депутат порушував тему співпраці зі слідством.

"Під час відео-опитувань детективи намагалися з'ясувати умови, за яких Олександр Онищенко готовий був би піти на "угоду", а також конкретику за фактами корупції за участю чиновників, якою підозрюваний був готовий поділитися. Усі ці деталі були озвучені представникам САП і безпосередньо керівнику антикорупційної прокуратури", - поінформували в Бюро.

Результати всіх таких бесід оформлені належним чином і долучені до матеріалів слідства відповідно до ч. 11 ст. 232 Кримінального процесуального кодексу України. Усі дії здійснені під процесуальним керівництвом прокурорів САП, із виконанням їхніх вказівок і доручень, запевнили у НАБУ. Так, ці вказівки стосувалися слідчих дій детективів за кордоном, зокрема щодо вибору країн для проведення допитів підозрюваного.

"Національне бюро діє виключно у відповідності до чинного законодавства. Процесуальні і слідчі дії відбуваються за погодженням і під керівництвом прокурорів САП. Тому заяви про нібито перевищення повноважень детективами Бюро щодо неповідомлення про ініціативу підозрюваного прокурорам є нічим іншим, як спробою дискредитувати роботу антикорупційного органу", - впевнені у структурі.

НАБУ також виклав відео фрагмента першого опитування О.Онищенка детективом НАБУ за участю прокурора САП (грудень 2016 року), в якому нардеп озвучує наміри про співпрацю зі слідством і заявляє про готовність укласти угоду про визнання винуватості. Зокрема, як випливає з відео, він запропонував НАБУ "співпрацю, угоду ... готовий надати всі факти, готовий це все робити тихо, ніде нічого не показувати, не розхитувати ситуацію".

Раніше керівник САП Назар Холодницький в інтерв'ю одному з видань прокоментував слова О.Онищенка щодо того, що глава відділу детективів НАБУ нібито пропонував йому угоду в обмін на свідчення щодо президента України Петра Порошенка. Н.Холодницький заявив, що якщо ці слова нардепа підтвердяться, то за цим фактом буде відкрито кримінальне провадження. При цьому він вказав, що угоди з підозрюваним і обвинуваченим має право укладати лише прокурор.

Керівник САП також запропонував дочекатися оригіналів плівок О.Онищенка для проведення експертизи і встановлення їхньої автентичності.

Крім того, він змінив групу прокурорів і став старшим прокурором у справі щодо плівок О.Онищенка.

У квітні О.Онищенко оприлюднив частину запису розмови, як він стверджує, за участю президента України Петра Порошенка. У розмові йшлося про екс-міністра екології та природних ресурсів Миколу Злочевського та його пропозиції із укладення контрактів з "Нафтогазом" та іншими держкомпаніями з тим, щоб "поділитися з Порошенком часткою".

В адміністрації президента і фракції "Блок Петра Порошенка" назвали ці записи фейком.

У НАБУ заявили, що готові вивчити записи розмови О.Онищенка з нібито П.Порошенком за умови отримання оригіналів записів.

Згодом О.Онищенко на сторінці у Facebook заявив про готовність надати антикорупційним органам для експертизи оригінал запису розмови, як він стверджує, з П.Порошенком.

О.Онищенка підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування", в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. У СБУ заявили також про початок досудового слідства щодо О.Онищенка за ознаками державної зради.

Верховна Рада 5 липня 2016 року дала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання і арешт. Однак напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, О.Онищенко полишив територію держави.

Його оголошено в національний розшук 8 серпня 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА