19:45 16.05.2018

Голова Євроради подякував Трампу за позбавлення від ілюзій

2 хв читати
Голова Євроради подякував Трампу за позбавлення від ілюзій

В Євросоюзі відзначають примхливу напористість адміністрації США, яка допомогла Європі позбутися ілюзій, заявив у середу голова Європейської ради Дональд Туск.

"Окрім традиційних політичних проблем, таких як зміцнення Китаю і агресивна позиція Росії, ми спостерігаємо тепер і новий феномен: примхливу напористість американської адміністрації. Дивлячись на останні рішення президента Трампа, хтось навіть міг подумати: з такими друзями чи потрібні вороги?" - сказав глава Євроради в Софії, де відбудеться саміт ЄС.

"Але, чесно кажучи, Європа повинна бути вдячна президенту Трампу, тому що завдяки йому ми позбулися всіх ілюзій. Він змусив нас зрозуміти, що якщо потрібна допомога, ви повинні її надати собі самі", - додав Туск.

При цьому він вказав на важливість того, щоб Європа, незважаючи на поточні події, зробила все можливе, щоб захистити трансатлантичні відносини.

Туск також заявив, що ЄС потрібна єдина позиція в зв'язку з оголошенням США про вихід зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми. "Я хочу, щоб лідери підтвердили, що ЄС дотримується цієї угоди доти, поки це робить Іран. Угода хороша для європейської і глобальної безпеки, тому ми повинні її зберегти, не дивлячись на коливання в США", - сказав глава Євроради. При цьому він закликав "шукати шляхи разом з іншими партнерами для вирішення дуже реальних проблем, що стосуються програми балістичних ракет Ірану та його регіональної активності".

Глава Євроради зазначив, що європейські керівники також розглянуть варіанти, як захистити європейські компанії від негативних наслідків рішення США.

У березні президент США Дональд Трамп ввів 25-відсоткове мито на імпорт сталі і 10-відсоткове - на імпорт алюмінію, проте надав тимчасовий виняток для Канади, Мексики, Бразилії, ЄС, Австралії і Аргентини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА