09:01 18.05.2018

У Німеччині звільнили під заставу екс-нардепа Д.Крючкова, екстрадиції якого домагається НАБУ

3 хв читати
У Німеччині звільнили під заставу екс-нардепа Д.Крючкова, екстрадиції якого домагається НАБУ

У Німеччині колишній народний депутат із фракції "Блок Юлії Тимошенко" Дмитро Крючков, підозрюваний у розкраданні коштів "Запоріжжяобленерго", екстрадиції якого домагається НАБУ, вийшов із німецької в'язниці під заставу, повідомляє німецьке видання Deutsche Welle.

Як повідомили виданню в Генпрокуратурі Мюнхена, яка координує питання екстрадиції Д.Крючкова за запитом України, екс-нардеп вийшов на волю до завершення судових процедур під заставу в 100 тис. євро. Також він здав закордонний паспорт і підписав зобов'язання не виїжджати з Німеччини.

За інформацією DW, прокуратура Мюнхена вже отримала необхідні для екстрадиції документи, які незабаром буде направлено до суду.

Адвокат Д.Крючкова Ульріх Цигерт (Ulrich Ziegert) у бесіді з DW зазначив, що захист поки що не ознайомлений з докладним обґрунтуванням запиту на екстрадицію, і заявив, що його підзахисний у суді оскаржуватиме передання українському правосуддю.

"Те обґрунтування, яке Україна надала до ордеру на арешт, сповнене протиріч і не має сенсу. Це не підпадає під жодні положення німецького кримінального законодавства", - зазначив адвокат.

У.Цигерт зазначає, що Д.Крючков не був посадовою особою компанії, в розтраті майна якої його обвинувачують, а "був лише її клієнтом". Адвокат називає кримінальне переслідування свого клієнта політично мотивованим.

Як повідомили раніше DW у прес-службі Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), Д.Крючкова обвинувачують у створенні "корупційної схеми", яка завдала державній компанії збитків на загальну суму понад 346 млн грн.

Як повідомлялося, НАБУ розслідує справу про незаконне передання права вимоги боргів за електроенергію від "Запоріжжяобленерго" до "Енергомережі".

Д.Крючков є фігурантом справи про присвоєння 346 млн грн "Запоріжжяобленерго", в якому понад 60% акцій належать державі. За версією слідства, Д.Крючков є організатором схеми, за якою в 2015-2016 роках компаніям ПАТ "Запоріжжяобленерго" та ДП "Енергоринок" було завдано збитків на загальну суму понад 346 млн грн. У липні 2016 року його оголосили в розшук.

5 травня 2017 року Солом'янський районний суд м. Києва ухвалив рішення заочно заарештувати Д.Крючкова.

Крім Д.Крючкова, Солом'янський райсуд вирішив узяти під варту ще одного фігуранта тієї самої кримінальної справи, однак стосовно нього призначено альтернативний запобіжний захід у вигляді застави в сумі 8 млн грн.

За інформацією НАБУ, 14 квітня 2018 року Д.Крючкова затримали в Німеччині. "14 квітня на території Німеччини затримали голову правління ПАТ "ХК "Енергомережа", якого підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 і ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364 КК України. Національне бюро готує пакет документів, необхідних для екстрадиції підозрюваного в Україну, який найближчим часом буде передано компетентним органам Німеччини", - йшлося у відповіді НАБУ на запит програми "Схеми" (спільний проект радіо "Свобода" та телеканалу "UA: Перший").

Д.Крючков був народним депутатом України у Верховній Раді 5-го скликання від "Блоку Юлії Тимошенко", був членом комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА