13:09 18.05.2018

7% повнолітніх українців планують у найближчі півроку надовго виїхати за кордон - опитування

4 хв читати
7% повнолітніх українців планують у найближчі півроку надовго виїхати за кордон - опитування

7% українців віком від 18 років і старше мають намір у найближчі шість місяців виїхати з України за кордон для тривалого перебування, роботи, навчання або еміграції, проте приблизно третина з них ще не зробили для цього конкретних кроків, свідчать дані всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного у квітні Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

В оприлюдненому на сайті КМІС у п'ятницю прес-релізі наголошується, що більшість опитаних українців (86%) не планують виїжджати за кордон у найближчі шість місяців для тривалого перебування. Лише 7% респондентів відповіли, що планують поїхати, а 6% не змогли відповісти. "Утім, лише 62% респондентів, які планують виїзд за кордон, робили конкретні кроки для цього", - додають соціологи.

Ті респонденти, хто заявив про плани виїзду за кордон, могли назвати одну або кілька країн, куди вони мають намір відправитися. Країна, в якій збирається найбільша частка серед бажаючих виїхати за кордон з метою тривалого перебування - Польща (36%).

Втричі менше респондентів обрали Чехію та Німеччину: 12% і 11% відповідно. Росію назвали 7% опитаних, а США - 6%. До Італії та Канади планують виїхати з метою тривалого перебування 5% і 3% респондентів відповідно. Угорщину та Францію обрали по 2%. Останньою країною, яка закриває десятку найпопулярніших країн, є Ізраїль (1%). Інші країни вказували не більше 1% респондентів.

Не визначились з країною переїзду 16% опитаних, а інші 6% не змогли відповісти.

Згідно з даними соціологів, серед чоловіків майже втричі більше тих, хто планує виїхати за кордон. Різниця між чоловіками (11%) і жінками (4%) становить 7 процентних пунктів.

"Спостерігається деяка залежність між рівнем освіти і бажанням виїхати за кордон. Люди з вищою освітою більш охоче розглядають питання виїзду за кордон для тривалого перебування - серед них 10% замислюються про це. Серед людей з повною середньою, середньою спеціальною освітою таких 7% і 6% відповідно. А серед людей з освітою не вище неповної середньої таких лише 2%", - зазначається в релізі.

Крім цього, соціологи звертають увагу на те, що бажання виїхати за кордон безпосередньо залежить від віку респондента. Молоді люди частіше відповідають ствердно, ніж літні люди. Так, серед опитаних у віці 18-29 років таких 15%, у віці 30-44 років - 10%, у віці 45-59 років - 6% і 0% серед людей у віці 60 років і старше.

На заході України більше людей планують виїхати на тривалий термін за кордон (11%) порівняно з іншими регіонами. У центральному, південному та східному регіонах цей показник становить 6%. Менше тих, хто збирається виїхати, на Донбасі (2%).

"Найбільше бажаючих виїхати за кордон серед осіб, які шукають роботу (20%), студентів (15%) і самозайнятих (14%). Утім, і серед пенсіонерів 1% опитаних розглядають можливість переїзду до іншої країни", - додають у КМІС.

Коментуючи результати дослідження, гендиректор КМІС Володимир Паніотто зазначив: "У грудні 2017 р. ми також запитували: "Якби у Вас був вибір, куди їхати на заробітки за однаковою зарплатою, то куди б Ви передусім поїхали". Відносна більшість серед цих потенційних емігрантів називали Німеччину (14% від тих, хто готовий виїхати) і Польщу (13%). А ось в квітні 2018 р. серед тих, хто реально планує виїхати на першому місці Польща (36%), потім Чехія (13%) і Німеччина (11%). Це різниця між мріями, абстрактним бажання ("Якби у Вас був вибір") і реальністю, коли такий вибір обмежений. Хотіли б в Німеччину, але більше їдуть до Польщі".

Всеукраїнське опитування громадської думки КМІС проводив з 3 до 20 квітня 2018 року. Методом особистого інтерв'ю опитано 4005 респондентів, які проживають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (окрім АР Крим) за чотирьохступінчастою стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України, старшого за 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося лише на території, контрольованій українською владою.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1.5) не перевищує 2.3% для показників, наближених до 50%, 2% - для показників, наближених до 25%, 1,4% - для показників, наближених до 10% , 1% - для показників, наближених до 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА