13:27 18.05.2018

ВС продовжує вирішувати питання про експертизу підпису Саакашвілі в заяві на отримання громадянства України у 2015 році

3 хв читати
ВС продовжує вирішувати питання про експертизу підпису Саакашвілі в заяві на отримання громадянства України у 2015 році

Касаційний адміністративний суд Верховного суду продовжує вирішувати питання про проведення експертизи підпису екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі на поданій ним у 2015 році заяві для отримання громадянства України, яке стало підставою для позбавлення його громадянства президентом Петром Порошенком улітку 2017 року.

Про це клопотали адвокати М.Саакашвілі на попередньому засіданні 11 травня. Під час вивчення письмових доказів за цією справою вони вказали, що ця заява М.Саакашвілі є підробленою, оскільки у документах у 2015 році він повідомляв про кримінальні срави проти нього у Грузії. Заява ж, яка є в матеріалах міграційної справи, не містить цих відомостей.

На засіданні 18 травня Верховний Суд прийняв рішення витребувати оригінали документів з підписом М.Саакашвілі для проведення цієї експертизи.

"Зокрема, це документи з Одеської обладміністрації, з Адміністрації президента за період, коли Саакашвілі був головою Ради реформ і радником президента України. З Державної міграційної служби - заява на отримання громадянства, заяву про видачу паспорта громадянина, оригінали документів у справі про прийняття громадянства, про надання дозволу на імміграцію до України", - розповів агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат Руслан Чорнолуцький.

Він зазначив, що суд відклав слухання на невизначений термін, доки не надійдуть всі витребувані документи.

"Сподіваюся, що на наступному засіданні ми отримаємо вже конкретну інформацію про призначення експертизи. Ми наполягаємо на залученні міжнародних експертів, адже не довіряємо національним інститутам, які, на жаль, залежать від влади", - наголосив адвокат.

Як повідомлялося, в липні 2017 року президент України Петро Порошенко своїм указом позбавив М.Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував у США.

10 вересня 2017 року М.Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прибічників, що супроводжувалося протистоянням із прикордонниками і правоохоронцями. 22 вересня 2017 року Мостиський районний суд Львівської області визнав М.Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України.

3 січня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив М.Саакашвілі в позові до управління ДМС у Київській області через відмову в наданні йому статусу особи, яка потребує додаткового захисту.

5 лютого Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення, але 6 лютого захист М.Саакашвілі подала касацію на рішення КААС до Касаційного адміністративного суду. Адвокат Р.Чорнолуцький наголосив, що до завершення всіх судових процесів щодо статусу М.Саакашвілі у влади немає жодних підстав для екстрадиції або видворення його з України.

12 лютого М.Саакашвілі було затримано в ресторані "Сулугуні" у центрі Києва неподалік від офісу своєї партії "Рух нових сил", після чого доправлено до аеропорту "Бориспіль" і відправлено на літаку до Польщі.

У МВС України пояснили, що відповідно до вже ухвалених судових рішень М.Саакашвілі перебував на території України незаконно, а тому з "дотриманням всіх юридичних формальностей його повернули до країни, звідки він прибув, порушуючи вітчизняне законодавство".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

Двоє дітей постраждали внаслідок ворожих ударів по Дергачах - Харківська ОВА

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА