06:56 19.05.2018

Грузинський міністр закликав громадськість боротися з мармуровими клопами

2 хв читати
Грузинський міністр закликав громадськість боротися з мармуровими клопами

У боротьбі з мармуровими клопами вирішальне значення набуває включеність громадськості в цей процес, заявив міністр охорони навколишнього середовища і сільського господарства Грузії Леван Давіташвілі, який в п'ятницю побував у створеному на заході країни республіканському координаційному штабі, де ознайомився з проведенням робіт, спрямованих проти комах-шкідників.

"Координаційний штаб працює організовано, в безперервному режимі, за спеціально розробленою міністерством схемою", - сказав журналістам Давіташвілі, за словами якого, інтерактивна карта постійно оновлює дані, чітко ідентифікуючи шкідника і відбиваючи ареал його переміщення, на підставі цих аналізів і робляться заходи. Він зазначив, що 2017 рік був першим роком цього виклику, під час якого був накопичений певний досвід боротьби з мармуровим клопом. "У цьому році держава мобілізувала значні ресурси, зросла і активність населення, включеність якого в цей процес, фактично, набуває вирішального значення", - заявив міністр.

За його словами, зараз дуже важливо, щоб з лісових масивів мармуровий клоп не поширився на сільськогосподарські культури, в зв'язку з чим на периметрі лісу, в буферних зонах і на прилеглих до них захищених територіях вже змонтовано до 10 тис. станцій із залучення і знищення шкідника .

В рамках розробленої урядом стратегії в бюджеті Грузії на 2018 рік виділено 49 млн ларі (близько $ 20 млн) для боротьби з мармуровими клопами. Комплексні заходи щодо боротьби зі шкідником, зокрема, включають встановлення спеціальних пасток, понад 100 тис. феромонів, які розміщуються всією територією країни. Мобілізовані 150 одиниць спецтехніки високої прохідності для обробки спеціальними препаратами в разі потреби до 1 млн гектарів сільськогосподарських угідь. Координує всю цю роботу спеціально створений штаб.

У 2017 році мармурові клопи завдали серйозної шкоди сільському господарству Грузії, знищивши на великих площах врожаї фундука, кукурудзи та фруктових садів на заході країни і дісталися до Тбілісі. Незважаючи на вжиті заходи, в результаті яких за допомогою спецтехніки, включаючи авіацію, хімічній обробці були піддані понад 100 тис. гектарів сільгоспугідь, поширення популяції шкідника зупинити не вдалося.

Батьківщиною мармурового клопа є США. Він поширений в країнах Південно-Східної Азії, включаючи Китай, Японію, в європейських країнах. У Грузії мармурові клопи вперше з'явилися в 2015 році.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА