19:24 19.05.2018

Заступник глави АП вказує на неточність цитування позиції Польської церкви з боку УПЦ (МП)

2 хв читати
Заступник глави АП вказує на неточність цитування позиції Польської церкви з боку УПЦ (МП)

Заступник глави адміністрації президента України Ростислав Павленко вказує на неточність цитування та висновків, зроблених УПЦ (у єдності з Московським патріархатом) в інформації про позицію Собору Польської автокефальної православної церкви в питанні про автокефалію церкви в Україні.

Раніше синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (Московського патріархату) розмістив повідомлення про те, що в зв'язку з питанням надання автокефалії, Собор Єпископів Польської Православної Церкви зокрема підкреслив, що "згідно з думкою Помісних Православних Церков автокефалію надає Матір-Церква тільки після узгодження з предстоятелями всіх Помісних Церков. Необдумані і передчасні рішення у справі автокефалії в Україні можуть призвести до подальших розділень". Разом з тим, Собор підкреслив, що "в питаннях догматично-канонічних, не слід керуватися політичними міркуваннями".

Р. Павленко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу зазначив, що в комюніке після Собору Польська автокефальна православна церква опублікувала дещо інший текст: "У відповіді (Собору - ІФ) на лист Його Високопреосвященства, митрополита Київського і всієї України Онуфрія, який інформує про поточний стан Православної Церкви в Україні, висловлена чітка позиція Польської Автокефальної Православної Церкви, що церковно-канонічне життя Церкви повинно базуватися на догматично-канонічних засадах Православної Церкви. Порушення цих основ вносить хаос у життя Церкви "(http://www.orthodox.pl/komunikat-kancelarii-sw-soboru-biskupow-7/).

"Про обов'язкове "узгодження" з іншими Церквами не йдеться. Очевидно, що Вселенський Патріарх діє відповідно до канонів (а саме на важливості проходження канонам заявляє Польська Православна Церква). Тому висновки, зроблені УПЦ (у єдності з Московським Патріархатом) є передчасними. Коли Вселенський Патріархат проінформує всі Церкви про українське питання, Синод Вселенського Патріархату прийме рішення про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні", - сказав Р. Павленко агентству.

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томос про єдину помісну православну церкву в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.

19 квітня народні депутати підтримали звернення президента України до Вселенського патріарха щодо надання томосу про автокефалію православній церкві в Україні.

Священний Синод Вселенського патріархату в Константинополі прийняв до розгляду звернення президента України щодо надання томосу про автокефалію православній церкві в Україні, а також вирішив почати процедуру, необхідну для надання автокефалії Українській православній церкві.

Вселенському патріарху були також передані звернення від ієрархів українських православних церков щодо надання томосу про автокефалію православній церкві в Україні і постанову Верховної Ради про підтримку звернення президента України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА