07:02 20.05.2018

Прем'єр Македонії розкрив нову можливу назву країни

2 хв читати
Прем'єр Македонії розкрив нову можливу назву країни

Македонія близька до завершення суперечки з Грецією щодо власної назви. Прем'єр Зоран Заєв після зустрічі зі своїм грецьким колегою розповів, що країна може бути перейменована в Ілінденську Македонію

На переговорах з прем'єр-міністром Греції Алексісом Ціпрасом варіант перейменування колишньої югославської республіки Македонії в Ілінденську Македонію був визнаний найоптимальнішим, заявив прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв. Про це йдеться в повідомленні на сайті прем'єра Македонії.

"Республіка Ілінденська Македонія - назва, стосовно якої з Грецією можливий компроміс. Англійською - Republic of Ilinden Macedonia, албанською - Republika Ilindenase e Maqedonisё", - оголосив Заєв. Відповідно до державних інтересів про це вже проінформовані президент, парламент і лідери найбільших партій, додав Заєв.

"Можливим рішенням ми збережемо нашу гідність, підтвердимо і зміцнимо нашу ідентичність", - додав Заєв. За його словами, нова назва буде гарантувати існування мультиетнічної Македонії. Остаточно нову назву Македонії буде визначено на референдумі, говорив раніше Заєв.

Після розпаду Югославії Македонія здобула незалежність під назвою Республіка Македонія. За наполяганням Греції в ООН країна була прийнята як колишня югославська республіка Македонія. Афіни вважають, що з теперішньою назвою Македонія зберігає за собою право претендувати на грецьку провінцію, що має таку ж назву. У зв'язку з цим Греція блокує вступ Македонії до Євросоюзу і НАТО.

Нова назва Македонії відсилає до ілінденського повстання проти Османської імперії 1903 року, яке почалося 2 серпня в день пророка Іллі. Нині це головне свято в Македонії.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА