16:48 21.05.2018

У США успішно запущено до МКС вироблену в Україні вантажну РН Antares

3 хв читати
У США успішно запущено до МКС вироблену в Україні вантажну РН Antares

Черговий запуск розробленої та створеної в Україні ракети-носія (РН) середнього класу Antares у рамках контракту NASA щодо забезпечення комерційних постачальницьких послуг (CRS) Міжнародної космічної станції (МКС) успішно здійснено в понеділок із космодрому в США.

Згідно з повідомленням на сайті NASA, запуск РН Antares у рамках місії американської Orbital ATK CRS-9 із Середньоатлантичного регіонального космодрому на острові Воллопс (штат Вірджинія, США) здійснено об 11:44 за Києвом (4:44 a.m. EDT). Запланований спочатку на 20 травня запуск перенесли у зв'язку з несприятливими метеоумовами в зоні старту.

У рамках запуску космічна вантажівка Cygnus доставить за допомогою РН Antares на МКС 3,3 тонни вантажу для екіпажу та проведення наукових експериментів. Стиковку вантажівки з МКС заплановано через три доби.

Цей запуск став дев'ятою місією з доставки вантажів на МКС, забезпеченою американською Orbital ATK за контрактом з NASA.

Основну конструкцію першого ступеня РН спроектувало ДП "КБ "Південне", її було виготовлено на ДП "Південмаш" (обидва Дніпро, Україна). В кооперації за проектом також беруть участь українські "Хартрон-АРКОС", "Хартрон-ЮКОМ", "ЧеЗаРа", "Рапід".

Україна співпрацює зі США за проектом РН Antares з 2008 року. Після аварії РН Antares у жовтні 2014 року, пов'язаної з несправністю двигунів AJ26 (модифіковані радянські НК-33), американська Orbital ATK прийняла рішення замінити маршовий двигун першого ступеня. За підсумками конкурсу для нової версії Antares як двигунів першого ступеня обрано російські киснево-гасові двигуни РД-181 (експортна версія РД-191) виробництва НВО "Енергомаш". Українські фахівці забезпечили заміну та ув'язку нових двигунів першого ступеня при мінімальній зміні базової конфігурації ракети. Запуски модернізованої РН Antares з новими двигунами в рамках контракту NASA місії CRS з космодрому на о. Воллопс відновлено в листопаді 2017 року.

Згідно з раніше озвученими даними компанії, до кінця 2018 року планується здійснити чотири запуски, з 2019 по 2024 рік - ще шість.

Як повідомлялося, США у зв'язку із введеними у 2014 році Конгресом обмеженнями на ВТС з РФ через анексію Криму до 2019 року планують повністю відмовитися від російських двигунів РД-180, якими оснащені РН Atlas 5 американської United Launch Allianсе (ULA). Постачання РД-181, якими оснащуються нові РН Antares для МКС, обмежені цивільним середовищем. В оголошеному в червні 2015 року ВПС США конкурсі з розробки двигунів замість російських РД-180 взяло участь українське ДКБ "Південне" (Дніпро) зі своїм новим рідинним РД-815.

Нині США прискорюють реалізацію програми створення РН Vulcan нового покоління для ВПС США. Згідно з підписаним у лютому 2016 року Пентагоном контрактом з ULA, проект має бути реалізований до кінця 2019 року. Американська Aerojet Rocketdyne згідно з підписаним із Пентагоном контрактом має забезпечити до кінця 2019 року розробку нового AR1 на заміну РД-180.

Оrbital ATK - найбільший американський постачальник аерокосмічного й оборонного устаткування. У вересні 2017 року американська оборонна Northrop Grumman Corp. оголосила про купівлю Оrbital ATK за $7,8 млрд. Закриття угоди очікується в першому півріччі 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА