20:59 21.05.2018

Екс-нардепу Мартиненко вручений обвинувальний акт

3 хв читати
Екс-нардепу Мартиненко вручений обвинувальний акт

Детективи вручили колишньому народному депутату України, екс-голові комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Миколі Мартиненко обвинувальний акт, повідомив його адвокат Ігор Черезов.

"Зі скандалом отримували сьогодні обвинувальний акт "у справі Мартиненко". Ми прийшли для отримання обвинувального акту. Мартиненко Н.В. детективи запропонували підписати купу паперів, нічим не передбачену", - написав адвокат на сторінці в Фейсбук у понеділок.

За його словами, М.Мартиненко та два його адвоката вирішили не брати участь "у незрозумілих діях НАБУ і САП".

"Ми просили вручити нам обвинувальний акт, для вручення якого нас і викликали, нам відмовили. Коли ми спробували вийти з будівлі, були затримані озброєною охороною без пояснення причин", - стверджує І.Черезов.

Він вказав, що після 1,5 годин читання вголос детективами Кримінального процесуального кодексу вони "вручили нам обвинувальний акт".

У коментарі інтернет-виданню "Українська правда" І.Черезов повідомив, що обвинувальний акт у справі про заволодіння майном ДП "Енергоатома" його клієнту вручили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Як повідомлялося, розслідування за фактом заволодіння коштів "Енергоатома" в сумі EUR6,4 млн детективи НАБУ зареєстрували в грудні 2015 року. 25 жовтня 2017 року М.Мартиненко повідомлено про підозру в рамках цього провадження у ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Розслідування фактів привласнення коштів "СхідГЗК" у сумі $ 17,28 млн детективи НАБУ також почали в грудні 2015 року. 20 квітня 2017 року екс-народному депутату, колишньому голові комітету Ради з питань паливно-енергетичного комплексу повідомлено про підозру у вчиненні злочинів за ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 і ч. 1 ст. 255 КК України (організація заволодіння злочинною організацією чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі; створення злочинної організації з метою вчинення особливо тяжких злочинів, керівництві такою організацією, участі в ній і в злочинах, вчинюваних такою організацією).

У листопаді 2017 року процесуальний керівник, прокурор САП прийняв рішення про об'єднання двох зазначених кримінальних проваджень в одне. Зараз в цьому об'єднаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено 11 особам, з яких 5 перебувають у розшуку.

У даному виробництві йдеться про колишнього народного депутата від "Народного фронту" М.Мартиненко.

Раніше народний депутат Сергій Лещенко в одному з інтернет-видань 22 березня 2015 року заявив, що Генеральна прокуратура Швейцарії відкрила справу проти М.Мартиненко. Він повідомив, що направив запит у посольство Швейцарії в Україні з проханням повідомити, є справа М.Мартиненко, чи ні. Через 2,5 місяці отримав відповідь посольства з посиланням на Генпрокуратуру Швейцарії.

30 листопада 2015 року М.Мартиненко заявив про складання депутатських повноважень у зв'язку з корупційним скандалом, який вибухнув навколо нього і, за його словами, "інформаційною кампанією", що розгорнулася проти нього, а 1 грудня зареєстрував в апараті Верховної Ради відповідну заяву. Парламент 22 грудня 2015 року прийняв проект постанови про складання ним депутатських повноважень.

20 квітня 2017 року детективи НАБУ і прокурори САП затримали М.Мартиненко та першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергія Перелому за підозрою в скоєнні злочинів за ч.1 ст. 255 (створення злочинної організації) та ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

24 квітня 2017 року Суддя Солом'янського райсуду Києва Олександр Бобровник відмовив в арешті М.Мартиненко з альтернативою застави в 300 млн грн і відпустив його під особисту поруку низки народних депутатів.

У січні 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України за дорученням прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури відкрили М.Мартиненко та його захисникам доступ до матеріалів кримінального провадження за фактами заволодіння коштами ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" і "Енергоатом".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

Президент Єврокомісії знову каже, що непередбачений прибуток від заморожених росактивів може бути використано для військових потреб України

Росіяни обстріляли Львове Херсонської області, пошкоджено школу

Велика Британія передала Міноборони України обладнання для роботи з реєстром "Оберіг"

Росіяни за добу завдали 6 ракетних і 63 авіаційних ударів по території України

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА