21:00 22.05.2018

Порошенко був присутній на перших запусках комплексів Javelin

3 хв читати
Порошенко був присутній на перших запусках комплексів Javelin

Президент України Петро Порошенко був присутній на перших запусках в Україні ракетних комплексів Javelin.

"Нарешті цей день настав! Сьогодні вперше в Україні відбулися пуски ракетних комплексів Javelin. Завдяки їм бойові можливості ЗСУ значно зросли", - написав П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Президент наголосив, що це "ефективна оборонна зброя", яку буде застосовано лише в разі наступу Російської Федерації на позиції українських військ.

Як повідомляє прес-служба президента України, П.Порошенко зазначив, що підрозділи українських Збройних Сил пройшли відповідні тренінги для використання цього озброєння.

За словами глави Української держави, американські протитанкові комплекси продемонстрували дуже високу ефективність.

"Ви бачили щасливі обличчя солдатів. Сьогодні здійснилася їхня мрія. Це має дуже символічне значення, бо це є символом співпраці з нашими американськими партнерами", - додав П.Порошенко.

Він подякував президенту США Дональду Трампу, віце-президенту Майку Пенсу, міністру оборони США, державному секретарю США, Сенату й Конгресу та всім американським партнерам за підтримку України й ухвалення відповідного рішення про надання протитанкових ракетних комплексів Javelin.

За інформацією прес-служби, президенту України було продемонстровано контрольні пуски по наземних цілях, які виконали українські військовослужбовці. "Всі цілі були успішно вражені", - зазначено в повідомленні.

Також відбулися навчальні запуски ракет українських ПТРК (протитанкових ракетних комплексів), зокрема "Стугни", які також показали високі результати.

За словами секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олександра Турчинова, обидва випробовувані на полігоні ПТРК - і американський, і український - показали високий рівень ефективності.

"Українська "Стугна" й американський Javelin точно й надійно знищили цілі", - цитує прес-служба РНБО О.Турчинова у вівторок увечері.

Він також додав, що для перевірки ефективності враження цілей "вогонь вівся не по макету, а по-справжньому танку".

Як повідомлялося, в листопаді 2017 року Сенат США схвалив проект закону про бюджет США на 2018 рік на потреби національної оборони, який передбачав можливість надання Україні $350 млн військової допомоги, зокрема постачання летального оборонного озброєння. У березні 2018 року Держдепартамент США схвалив продаж Україні 37 ПТРК Javelin і 210 ракет до них на $47 млн. За даними української сторони, постачання американських ПТРК в Україну забезпечено у квітні на умовах, що оборонне озброєння не використовуватиметься на лінії зіткнення в зоні бойових дій на Донбасі.

Згідно з озвученими в 2018 році спецпредставником Держдепартаменту США з питань України Куртом Волкером (Kurt Volker) даними, США планують постачати озброєння Україні в рамках комплексного підходу: частину озброєння планується поставити на безоплатній основі в рамках допомоги уряду США, крім того, Київ також зможе закуповувати американське озброєння з урахуванням потреб армії.

З 2014 року обсяг військової допомоги США Україні, за даними американської сторони, оцінюється в понад $600 млн. Серед наданої військової допомоги, зокрема, - позашляховики HMMWV, контрбатарейні радари AN/TPQ-36/49, малі розвідувальні БПЛА RQ-11B Raven, засоби захищеного зв'язку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА