14:39 23.05.2018

День морської піхоти України відтепер святкуватиметься на державному рівні 23 травня

2 хв читати
День морської піхоти України відтепер святкуватиметься на державному рівні 23 травня

Відтепер День морської піхоти Військово-морських сил Збройних Сил України відзначатиметься 23 травня, заявив президент України Петро Порошенко, підписавши відповідний указ.

"Я як президент і верховний головнокомандувач Збройних Сил України прийняв рішення встановити новий День морської піхоти України, який відтепер святкуватиметься на державному рівні 23 травня", - сказав П.Порошенко під час урочистих заходів на честь 100-річчя створення морської піхоти України та церемонії зміни беретів у Миколаєві.

Під час церемонії глава держави підписав відповідний указ.

Раніше День морської піхоти відзначався 16 листопада.

П.Порошенко також оголосив, що відсьогодні морські піхотинці замінять чорні берети на нові берети - кольору морської хвилі.

"Зберігаючи чорні берети на почесних місцях вдома і в музеях, визволяти Україну в ході операції об’єднаних сил морська піхота відсьогодні буде в новому однострої, щоб відрізняти елітних воїнів, готових знищувати окупантів на морі та на суші, в повітрі. Віднині колір беретів українського морпіха набуває відтінку морської хвилі, як штормове Чорне й Азовське моря", - заявив президент.

Глава держави також підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України з питань оборони, що стосуються десантно-штурмових військ".

Як повідомлялося, 21 листопада 2018 року президент України вніс до Верховної Ради законопроект, яким пропонував перейменувати Високомобільні десантні війська в Десантно-штурмові війська. Відповідний законопроект (№7330) президент визначив як невідкладний.

5 квітня 2018 року Верховна Рада перейменувала Високомобільні десантні війська Збройних Сил України в Десантно-штурмові війська ЗСУ. За президентський законопроект (№7330) "Про внесення змін до деяких законів України з питань оборони, що стосуються десантно-штурмових військ" у першому читанні та в цілому в четвер проголосували 236 народних депутатів.

Депутати внесли відповідні зміни до законів "Про оборону України", "Про Збройні Сили України" та "Про правовий режим воєнного стану".

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, перейменування роду військ ЗСУ зумовлене окупацією Збройними силами Російської Федерації частини території України, "що спричинило негативне ставлення особового складу та ветеранів-десантників до назви ВДВ (Високомобільні десантні війська) одночасно з "ВДВ" (воздушно-десантные войска) країни-агресора".

"Назва "Десантно-штурмові війська" точніше відображає специфіку, суть, принципи бойового застосування підрозділів, що відповідає стандартам держав-членів НАТО", - наголосив перший заступник міністра оборони Іван Руснак, представляючи законопроект.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА