14:26 24.05.2018

Савченко подала до КС скаргу на свій арешт

2 хв читати
Савченко подала до КС скаргу на свій арешт

Позафракційний народний депутат України Надія Савченко, яка перебуває під арештом у СІЗО Служби безпеки України в Києві, подала скаргу до Конституційного суду України щодо незаконності свого утримання під вартою.

Як розповіло агентству "Інтерфакс-Україна" джерело у КС, до Конституційного суду надійшла скарга від Н.Савченко та її захисту, документ було розглянуто в секретаріаті суду та прийнято як відповідний за формою.

"Колегія вивчатиме скаргу, а потім сенат розгляне і прийме рішення - відмовляти або відкривати провадження за цією скаргою", - сказав співрозмовник агентства, додавши, що у своїй скарзі Н.Савченко просить КС визнати неконституційними положення ч. 5 ст. 176 Кримінального процесуального кодексу України.

Згідно з ч. 5 ст. 176 (Загальні положення про запобіжні заходи) КПК, зобов'язання доведення перед слідчим суддею, судом обставин-підстав обрання підозрюваному, обвинуваченому запобіжного заходу, а також того, що жоден з інших, більш м'яких заходів не може запобігти доведені при розгляді ризик або ризики і забезпечити належне виконання ним процесуальних обов'язків, покладено на слідчого, прокурора. Тому при вирішенні питання про обрання особі запобіжного заходу слідчий суддя, суд мають керуватися правилом принципу презумпції невинуватості про те, що всі сумніви щодо доведеності обставин-підстав обрання запобіжного заходу тлумачаться на користь підозрюваного, обвинуваченого.

Як повідомлялося, 22 березня 2018 року Верховна Рада підтримала подання генпрокурора України Юрія Луценка і дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Н.Савченко. Її підозрюють у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посяганні на життя державних і громадських діячів, підготовці до вчинення терористичного акту, створенні терористичної групи чи терористичної організації, незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

23 березня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Н.Савченко до 20 травня. У той же Того ж дня Н.Савченко оголосила голодування.

29 березня Апеляційний суд Києва відмовився задовольнити скаргу адвокатів Н.Савченко на рішення Шевченківського райсуду столиці про обрання такого запобіжного заходу.

17 квітня Н.Савченко пройшла процедуру судово-психологічної експертизи з використанням поліграфа.

15 травня Шевченківський районний суд Києва продовжив до 13 липня запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Н.Савченко.

Апеляційний суд Києва залишив без змін рішення Шевченківського райсуду про продовження до 13 липня терміну арешту Н.Савченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА