15:34 24.05.2018

Депутати та громадські активісти просять прем'єра ініціювати процес компенсації забудовником збитків, завданих Гостиному двору в Києві

2 хв читати

Народні депутати України Ігор Луценко ("Батьківщина") і Наталія Новак (БПП) і громадські активісти звернулися до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана та Фонду державного майна (ФДМ) з проханням розпочати процес відшкодування збитків, завданних Гостиному двору на Контрактовій площі в Києві, завданого йому забудовником.

"Ми звертаємося до Гройсмана і Фонду держмайна, у якого має бути на балансі Гостиний двір, з проханням вжити всіх необхідних заходів спільно з Генпрокуратурою для того, щоб отримати компенсацію в сумі збитків, завданих забудовником цього об'єкта. Нагадаю, пан "завгосп" Януковича (мається на увазі ймовірний забудовник Гостиного двору Андрій Кравець - ІФ) має бізнес: газові заправки, будівництво на Поштовій площі. у нього достатньо активів, щоб домагатися матеріального відшкодування", - сказав І. Луценко на прес-конференції в четвер.

За його словами, затягування зі зверненням про компенсацію може стати аргументом на користь забудовника, якщо він подасть позов проти держави, вимагаючи відшкодування коштів, вкладених в об'єкт. "Тоді дискусія може бути на іншому рівні, невигідному для держави", - зазначив нардеп.

Водночас він наголосив, що Кабмін і ФДМ мають передати Гостиний двір на баланс Києва, щоб місто мало підстави закласти кошти на реставрацію будівлі в бюджеті на 2019 рік.

"Питання до Кабміну і ФДМ - якомога швидше ініціювати процес передачі. Якщо процес передачі з державної власності в комунальну не завершиться до кінця року, тоді у Київради не буде підстав виділяти гроші в бюджеті на те, щоб врятувати Гостиний двір, і він і далі руйнуватиметься", - сказав І. Луценко.

Він нагадав, що Київрада вже заявив про готовність прийняти Гостиний двір на баланс міста, прийнявши відповідне рішення в листопаді 2017 року.

"Київська територіальна громада має досить серйозний бюджет і, з огляду на заяви представників міської влади і рішення Київради (про згоду на прийняття Гостиного двору на баланс Києва - ІФ) - є і формальна, і фактична готовність прийняти Гостиний двір у власність міста", - підсумував народний депутат.

Він також висловив сподівання, що Верховна Рада наступного пленарного тижня розгляне законопроект №8202 "Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини". Зокрема, документ пропонує ввести процедуру примусового викупу об'єктів культурної спадщини при порушенні правил їх експлуатації.

Як повідомлялося, Верховний суд України від 8 травня залишив у силі рішення повернути будівлю Гостиного двору на Контрактовій площі у власність держави.

Гостиний двір загальною площею 9433 кв. м з 1994 року перебував в оренді приватної структури ВАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА